Leerlingen die naar school fietsen krijgen virtuele munt in Sint-Pieters-Woluwe

© PhotoNews

Aan de vooravond van de start van de Europese week van de mobiliteit heeft de gemeente Sint-Pieters-Woluwe woensdagmorgen haar project "Buck-e" gelanceerd in de school Chant d'oiseau aan de Sperwerlaan. Op deze eerste regenachtige dag hebben 14 deelnemers uit twee klassen van het zesde leerjaar, met in totaal veertig leerlingen, deelgenomen.

Via dit initiatief worden kinderen die naar school fietsen beloond met virtueel geld, dat bij slecht weer wordt verdubbeld, om te besteden in plaatselijke partnerwinkels. Normaal gesproken krijgen zij één "Buck" voor de reis naar school en één voor de terugreis. De deelnemende leerlingen hebben een chip die ze moeten scannen in de fietsenstalling.

Tot eind juni

Het project staat open voor alle leerlingen van het zesde leerjaar van de acht plaatselijke scholen op vier locaties. Op de Chant d'oiseau school hebben ze al het fietscertificaat kunnen halen. Ook in de andere deelnemende klassen zullen opleidingssessies worden georganiseerd. Dit project, dat tijdens de mobiliteitsweek van start is gegaan, loopt tot eind juni. Naarmate de maanden verstrijken, moeten andere vervoerswijzen worden geïntegreerd, zoals scooters of lopen.

De gemeente heeft tot eind december een budget van 3.500 euro uitgetrokken voor prijzen voor 200 kinderen die elke dag naar school fietsen. Partner detailhandelaars kunnen ook kortingen of geschenken aanbieden. Bovenop deze variabele kosten komt nog 24.000 euro aan uitgaven voor onder meer de scanapparatuur en de apparatuur voor het meten van de verontreiniging die bij drie van de vier betrokken schoollocaties zijn geïnstalleerd.

'Beloningen geven energie'

"Er wordt veel gesproken over boetes als je je vuilnisbak niet goed buiten zet of als je te hard rijdt, maar ik denk dat sancties verlammend werken, terwijl beloningen juist energie geven", zegt Alexandre Pirson, schepen van Mobiliteit en Digitale Transitie.

"Door punten te geven aan mensen die zich positief gedragen, creëren we deugdzame cirkels. Het project zal gevolgen hebben voor de luchtkwaliteit en de gezondheid. In een klas van de Centrumschool is geen enkele leerling met de fiets gekomen en een vijftiental leerlingen heeft zich ertoe verbonden dat wel te doen! Dit project geeft ook een impuls aan de plaatselijke handel, na een moeilijke en voor de handelaars niet erg voorspoedige periode."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?