Lightversie van Autoloze Zondag zet fiets in de kijker

© Nadia Naji
| Autoloze Zondag (archiefbeeld)

Vandaag heersen fietsers, voetgangers en andere zachte mobiliteitsgebruikers opnieuw in de stad. Een hele dag zijn automobilisten niet welkom in Brussel tijdens de Autoloze zondag. De organisatoren zetten vooral de fiets in de kijker, al zijn er door de geldende coronamaatregelen heel wat minder activiteiten dan normaal het geval is.

Met de Autoloze Zondag wordt naar jarenlange traditie op het einde van de Week van de Mobiliteit aandacht gevraagd voor de actieve weggebruiker. Dat is in coronatijden niet anders: automobilisten zijn tussen 9.30 uur en 19 uur niet welkom in het hele Gewest, zodat er op de vrijgemaakte straten ruimte is voor de zwakke weggebruikers.

Toch is het dit jaar een pak minder dan anders. "Dat is frustrerend, maar we kunnen niet anders. We moeten net als bijvoorbeeld de cultuursector de coronamaatregelen respecteren", zegt woordvoerster Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. "We hebben dan ook bewust minder campagne gevoerd om een massa volk zoveel mogelijk te vermijden."

Virtueel door stad 30

Het aantal activiteiten in de stad werd ook fel teruggeschroefd. Geen traditionele brunch meer aan een tientallen meterslange tafel, geen brocantes, amper workshops of sportinitiaties en ook bijna geen infostanden. Wel zal Brussel Mobiliteit de bezoekers alvast kennis laten maken met het concept 'Stad 30', die een aanzienlijke verlaging van de maximumsnelheid vanaf januari 2021 voorziet.

Op het De Brouckèreplein kan je vandaag tussen 11 en 18 uur de 'Brussels 30 Tour' bezoeken om vertrouwd te raken met 'Stad 30'. Met een virtual reality-show toont Brussel Mobiliteit je hoe dat er zal uitzien en wat de impact ervan is op de verkeersveiligheid. Bezoekers krijgen op het infopunt ook de kans om zachte mobiliteit uit te proberen. Er zal namelijk een proefpiste klaarliggen om elektrische fietsen, cargobikes, segways en steps te testen.

Koning fiets

De lightversie van de Autoloze Zondag vestigt veel aandacht op fietsen. "Dat doen we bewust, omdat we merken dat het momentum er is. Je zag de voorbije weken ook dat veel meer pendelaars en schoolgaande jeugd zich per fiets verplaatst. We verwachten dan ook dat veel mensen de fiets zullen nemen om van de Autoloze te genieten", aldus Paemen.

Daarom zal er op het De Brouckèreplein een infopunt volledig gewijd zijn aan fietsen in Brussel, gaande van de ideale routes over veilige fietstechnieken tot de beste manieren om je fiets veilig te stallen. Wie met zijn fiets tot in het stadscentrum rijdt, zal er zijn tweewieler ook gratis kunnen laten opknappen of herstellen. Waaghalzen op de fiets kunnen gratis de nieuwe pumptrack van de stad Brussel uitproberen.

20200918_PUMPTRACK_BRUSSEL
© Maison de la Création Bxl
| De nieuwe pumptrack van de stad Brussel in de Dieudonné Lefèvrestraat is zondag gratis uit te proberen.

Muntpunt organiseert samen met visit.brussels en reisbureaus Brukselbinnenstebuiten en Cactus Brussel à vélo ook gegidste fietstochten. In vier routes beleef je Brussel, zie je hoe eeuwen wonen, werken en leven hun sporen nalieten in de stad en ervaar je hoe groene en grijze zones in het golvende Brusselse landschap tegenover elkaar afsteken. Wie geen fiets heeft, kan er eentje lenen. Deelname is gratis, maar reserveren is verplicht.

Artisanaal bier en performancekunst

In het Warandepark kan je van 10 tot 19 uur dan weer terecht voor Bucolic Brussels, een evenement rond het leven op het platteland. Je kan er artisanale bieren proeven en lezingen volgen over duurzaamheid. Reserveren is verplicht. Wie alvast een voorproefje op het nieuwe theaterseizoen voor kinderen wil, kan terecht bij BRONKS voor de seizoensopener.

Na de middag staan er een aantal activiteiten op het programma bij de Beursschouwburg, met onder meer een kunsttentoonstelling over het Belgisch koloniaal verleden, een workshop van zwemorganisatie Pool is Cool over hoe je water in de stad activeert, skateworkshops en concerten in het beurscafé. Quinsy Gario sluit er met zijn performancekunst de avond af.

Gratis metro, tram en bus

Even verderop geeft gemeenschapscentrum De Markten een podium aan het Schaarbeekse Amadeo Kollectif. Die installeren er hun'Maderas', een spelinstallatie van houten plankjes met een rode rand waarmee kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan. 's Avonds sluit Kiosk Radio af met een klein en dansbaar feestje op een rooftop aan de Kunstberg.

Wie met de auto naar Brussel komt, kan parkeren aan de rand van het gewest, zoals in Kraainem, Parking C of Westland Shopping in Anderlecht. De MIVB biedt gratis reizen aan door het hele gewest. De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij biedt trouwens een virtueel alternatief aan voor haar jaarlijkse opendeurdag, zodat je ook vanuit je luie zetel kan genieten van de Autoloze Zondag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?