Limousineverhuur

| Limousines heten officieel verhuurwagens met chauffeur.

De laatste jaren rijden er steeds meer limousines rond in Brussel. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Mobiliteit.

De stijging is grotendeels te verklaren door de komst van het omstreden vervoerbedrijf Uber.

Limousines heten officieel verhuurwagens met chauffeur en zijn herkenbaar aan hun nummerplaat die begint met T-L.

In 2012 lag het aantal limousines geregistreerd in het gewest op 133. Sinds 2014 is het aantal flink beginnen te stijgen. Vorig jaar stond de teller al op 895. De toename is te verklaren door de komst van Uber begin 2014 in Brussel.

Na twee maanden verbood een rechter de dienst UberPop, maar door een grijze zone in de wetgeving kon Uber toch actief blijven, met andere (iets duurdere) diensten zoals UberX en UberBlack, waarbij de chauffeurs een vergunning voor het verhuur van voertuigen met bestuurder op zak hebben (VVB-vergunning).

Het aantal taxilicenties is wettelijk beperkt tot ongeveer 1.300, op het aantal limousines zit er geen plafond.

Om een licentie te krijgen, moeten de chauffeurs wel over een recente wagen van een zeker kaliber beschikken. Uberchauffeurs kunnen daarvoor aankloppen bij een leasebedrijf.

Het aantal taxilicenties is wettelijk beperkt tot ongeveer 1.300, op het aantal limousines zit er geen plafond. Om een licentie te krijgen, moeten de chauffeurs wel over een recente wagen van een zeker kaliber beschikken. Uberchauffeurs kunnen daarvoor aankloppen bij een leasebedrijf.

Daarnaast rijden in Brussel ook chauffeurs rond met een VVB-licentie uit Vlaanderen of Wallonië. Ook daar zitten limousines in de lift en volgens schattingen rijden honderden van hen vooral in Brussel, met als gevolg dat er in Brussel op een weekdag vrijwel evenveel taxi’s als limousines rondrijden.

Lees ook de aanverwante artikels in het taxidossier: analyse over de taxisector en de reportage "Ook in India groeit het verzet tegen Uber"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, Economie, limousine, Uber

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni