Awel merci

Zelfde merk, zelfde naam: limousinebedrijven vechten het uit voor rechtbank

Godfried Roelant
© BRUZZ
13/02/2018

Al drie jaar bikkelen de limousinebedrijven ‘Driver4You’ en ‘DriverforYou’ voor de rechtbank om het intellectuele eigendomsrecht op de bedrijfsnaam. Opvallend: ook de namen van de oprichters van beide bedrijven verschillen maar een letter. ‘Driver4You’ wordt in Oudergem bestuurd door Benaïssa en ‘DriverforYou’ wordt aan de Louizalaan uitgebaat door… Ben Issa.

Nomen est omen. De heren Benaïssa en Ben Issa besloten praktisch gelijktijdig een luxueus limousinebedrijfje op te richten. Beiden wilden ze dat doen onder de naam ‘Driver4You’. Ben Issa liet op 27 maart 2015 de domeinnaam ‘Driver4You.eu’ registreren bij het Benelux Bureau voor Intellectuele Eigendom (BBIE). Hij was zich toen van geen kwaad bewust. Tien dagen later zou Benaïssa echter hetzelfde doen, maar dan met de landcode .be achteraan.

‘Blog bewijst primeur’

“Al sinds 2011 speel ik met het idee om een limousinebedrijfje met als naam Driver4You op te richten", vertelt Ben Issa in La Dernière Heure. "Het heeft even geduurd alvorens ik voldoende voorbereid en geïnformeerd was. Daarom heb ik pas in 2015 een domeinnaam laten registreren. Waarom ik als landcode .eu heb gekozen? Het Europese project spreekt mij bijzonder hard aan."

'Ik was gewoon slimmer en sneller'

Benaïssa, verantwoordelijk voor 'Driver4You'

Ben Issa wist dat hij goud in handen had en hield daarom zijn voortgang bij op een legaal beschermde blog. “Die bewijst dat ik de eerste was, wat Benaïssa ook mag beweren.”

‘Slimmer en sneller’

Die laatste windt er op zijn beurt geen doekjes om. “Kijk, ik zit al sinds 2007 in de sector. Wat Ben Issa gedaan heeft, is gewoon dom. Hij had maar beter over zijn project moeten waken. Momenteel is ‘Driver4You.be’ beschermd in heel de Benelux. Ik was gewoon slimmer en sneller”, is Benaïssa duidelijk.

Sneller is relatief, want de registratie van Benaïssa vond tien dagen na die van Ben Issa plaats. Toch gaf de rechtbank van koophandel de eerste gelijk. “Niet alleen heb ik die dag verloren, mijn zaak werd ook nog eens failliet verklaard”, zegt Ben Issa.

‘Nog niet gedaan’

De uitspraak had zware gevolgen voor Ben Issa, maar opgeven doet hij niet. “Ik had geen recht meer op een werkloosheidsuitkering en belandde op straat. Maar ik kan nog juridische stappen ondernemen tegen oneerlijke concurrentie.” Ondertussen blijven de luxueuze Mercedessen van Benaïssa gewoon in Brussel rondrijden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Elsene, Oudergem, Awel merci, Economie, driver4you, driverforyou, limousine

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni