Luchtvaart volgende dagen zwaar verstoord door stakingen

© Belga
| Een toestel van Brussels Airlines

Reizigers die vandaag of de volgende dagen het vliegtuig nemen, zullen rekening moeten houden met ernstige hinder. Vandaag/donderdag start immers een driedaagse staking bij Brussels Airlines, vanaf vrijdag zijn er enkele dagen acties te verwachten bij Ryanair.

Brussels Airlines zou de volgende drie dagen zo'n 60 procent van haar geplande vluchten, of 315 in totaal, annuleren. De geannuleerde vluchten zijn gespreid over de drie dagen: elke dag zijn er dus zowat 100 vluchten die niet zullen vertrekken. Dit treft zo'n 40.000 passagiers. Er werden zoveel mogelijk oplossingen gezocht via omboekingen, zowel via de Lufthansa-groep als daarbuiten.

"De vluchten van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines die donderdag gepland stonden om te vertrekken, zijn tot hiertoe ook allemaal kunnen vertrekken," meldt Maaike Andries, woordvoerster van Brussels Airlines.

'Passagiers zijn goed geïnformeerd, geen chaos'

In de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem zijn een tiental vakbondslieden aanwezig om flyers uit te delen aan de passerende reizigers. Zowel de christelijke vakbond ACV als de liberale vakbond ACLVB zijn present. Alles verloopt rustig. Op het grote aankondigingsbord staan een heel aantal vluchten geannuleerd, maar er heerst toch een zekere bedrijvigheid van passagiers in de hal.

"We hopen dat de acties de komende dagen sereen blijven verlopen", stelt Maaike Andries. "We hebben zo goed als alle reizigers kunnen contacteren. We merken dat de passagiers goed geïnformeerd zijn. Er is geen chaos op de luchthaven."

Te hoge werkdruk

Het cabinepersoneel en de piloten staken onder meer tegen de volgens hen te hoge werkdruk. De gestegen vraag naar vliegreizen zet druk op de arbeidsorganisatie. De piloten zijn daarnaast ook ontevreden dat de directie van Brussels Airlines hun cafetariaplan, een budget voor extralegale voordelen, niet wil indexeren.

De directie van haar kant zegt dat ze al inspanningen heeft gedaan om de werkdruk te verlagen, onder meer door vluchten te schrappen en extra stewards en stewardessen aan te werven. Maar de financiële resultaten -met nog meer dan 60 miljoen euro verlies in het eerste kwartaal- laat niet toe om over indexeringen te praten, klonk het eerder.

Hoeveel de staking de luchtvaartmaatschappij zal kosten, is nog niet bekend. Brussels Airlines hoopte alvast de zomermaanden aan te grijpen om winst te maken.

'Ryanair respecteert Belgische arbeidswetgeving niet'

Bij Ryanair staken het cabinepersoneel en de piloten vanaf vrijdag tot en met zondag. Er werd beslist om te staken na het afspringen van onderhandelingen over een nieuwe cao. Volgens de christelijke vakbonden CNE en ACV respecteerde Ryanair in zijn voorstellen de Belgische arbeidswetgeving niet. Er wordt ook geklaagd over fouten in de loonfiches.

Bij Ryanair zijn er dezer dagen ook acties in Spanje, Italië, Portugal en Frankrijk.

Volgens een vakbondsbron bij CNE zouden er op vrijdag en zaterdag ongeveer 180 vluchten worden geschrapt van en naar de luchthavens van Charleroi en Zaventem. Voor zondag is de impact van de staking nog niet bekend.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?