Maar 1 op 3 treinen rijdt door staking

© Bart Dewaele
| Er rijden amper treinen door de staking.

Het treinverkeer is dinsdag zeer ernstig verstoord door de staking van de Onafhankelijke Vakbond van het Spoorwegpersoneel (OVS). Dat zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. Ongeveer één trein op de drie rijdt, volgens een aangepaste dienstregeling.

"Ongeveer één op de drie treinen rijdt," aldus Temmerman. Maar ook in die minimale dienstverlening zijn hier en daar treinen afgeschaft, dus raadt de NMBS reizigers aan voor hun vertrek de routeplanner te raadplegen op de website van de NMBS.

"Er wordt gefocust op de ochtend- en avondspits en vooral dan op de IC-treinen die grote steden met elkaar verbinden," zo zegt Temmerman nog. De NMBS geeft ook mee dat er dinsdag en woensdag geen extra treinen naar de kust zullen rijden.

48 uur-staking

De Onafhankelijke Vakbond van het Spoorwegpersoneel (OVS) legde sinds dinsdagochtend 03.00 uur voor 48 uur het werk neer uit onvrede met de manier waarop het beroep van treinbestuurder heropgewaardeerd zou worden.

Volgens de vakbond komt die heropwaardering in de realiteit voor het merendeel van de treinbestuurders neer op een verlies aan inkomsten en een hogere productiviteit. Het Autonoom Syndicaat van TreinBestuurders (ASTB) en de nieuwe spoorbond Metisp-Protect sloten zich bij de actie aan.

Dat gebeurde nadat HR-Rail - de juridische werkgever van de spoorwegen - hun respectievelijke stakingsaanzeggingen had verworpen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?