Marokkaan op verdenking van 'logistieke steun' gearresteerd

© David Chu / Flickr CC

In het kader van het onderzoek naar de verijdelde aanslag in een Thalys-trein in 2015 is in een treinstation in Parijs een 36-jarige Marokkaan gearresteerd op verdenking van "logistieke steun", zo heeft het Franse persbureau AFP woensdag uit een bron dichtbij het onderzoek vernomen.

Het gaat om een man die in Spanje woont. Hij werd tijdens een operatie van de Spaanse en Franse politie gearresteerd "toen hij op weg was naar Belgiƫ", meldde het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Op 21 augustus 2015 opende de Marokkaan Ayoub El Khazzani in de Thalys van Amsterdam naar Parijs, kort nadat de trein Frankrijk was binnengereden, het vuur met zijn kalasjnikov. De "jihadist" verwondde twee reizigers, alvorens drie Amerikaanse soldaten met verlof hem overmeesterden.

Hij had gehandeld op bevel van Abdelhamid Abaaoud, het veronderstelde brein van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015.

Steun

Volgens het Spaanse ministerie toonde het onderzoek van de Spaanse politie aan dat de woensdag gearresteerde verdachte "had samengewerkt met de cel die de aanslag had beraamd". "Met name door logistieke steun te verlenen door het overbrengen van meerdere van zijn leden naar de Europese Unie of door hen voertuigen ter beschikking te stellen."

De Spaanse autoriteiten verdenken de man ervan "steun" te hebben verleend aan terreurorganisatie Islamitische Staat om aanslagen te plegen in landen van de Europese Unie.

Frankrijk vervolgt in de zaak nog vier lieden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?