awel merci

Marollenlift gerenoveerd, maar zit zonder stroom door werken Louiza

© PhotoNews
| De lift aan het Jusitiepaleis tussen de Marollen en het Poelaertplein verbindt hoog- en laag-Brussel.

De liften die de Marollen met het Poelaertplein verbinden, zijn gerepareerd sinds 1 augustus. Toch zijn ze sinds 25 augustus opnieuw buiten werking gesteld. Dit heeft te maken met werken van Brussel Mobiliteit aan Louiza.

De renovatie van de liften liep van maart tot eind juli. Het besturings- en aandrijfgedeelte van de lift werd vervangen. Dat wil zeggen: de motor, frequentieregelaar, het elektrisch paneel en de bedieningsknoppen. Die operatie kostte per lift ongeveer 150.000 euro.

De liften werden op 1 augustus opnieuw geopend. Door een werf van Brussel Mobiliteit aan Louiza is de stroomvoorziening sinds 25 augustus onderbroken. Dat de lift op dit moment niet beschikbaar is, heeft dus niets met een eventueel defect van de lift te maken.

Geschiedenis van defecten

De lift kent wel een geschiedenis van regelmatige defecten. In 2019 was hij 131 keer buiten werking. In 2020 – voor de renovatie – werden er 119 pannes opgetekend door de MIVB, die de lift beheert. Van 2021 zijn nog geen cijfers beschikbaar.

In het verleden lag een combinatie van vandalisme en schade door het weer aan de basis van de problemen. Eventueel vandalisme wordt daarom strikt in de gaten gehouden via extra camera’ s. Sinds de renovatie hangen er zes camera’s in en rond de liften. Bij de renovatie is ook gekozen voor onderdelen die zo weinig mogelijk waterdoorlatend zijn en robuuster dan ervoor.

De MIVB vermoedt dat er in principe nu minder pannes zouden moeten zijn dan voor de renovatie. Nu is het alleen nog wachten tot de lift weer elektriciteit heeft. De woordvoerster van Brussel Mobiliteit laat donderdag weten dat het probleem met de elektriciteit is opgelost.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?