Meetstoel checkt trottoirkwaliteit

© Opzoekingscentrum voor de wegenbouw
| De meetstoel: omgebouwde rolstoel.

De meetfiets kende je misschien al, maar nu beschikt het Gewest ook over een meetstoel. Die moet de kwaliteit van de trottoirs in kaart brengen.

De meetstoel – la chaise d’auscultation met een mooi Frans begrip – werd door het Opzoekingscentrum voor de wegenbouw ontwikkeld op vraag van Brussel Mobiliteit.

De stoel, die dinsdag ter sprake kwam in het Brussels parlement, controleert de kwaliteit van trottoirs op verschillende vlakken. Het toestel, eigenlijk een omgebouwde rolstoel, kan zowel oneffenheden meten als hellingsgraden (zowel zijwaarts als in de rijrichting). Ook de mate van gladheid van een voetpad kan de meetstoel in kaart brengen.

37 procent voetgangersaandeel

De meetresultaten leveren een trottoirscore tussen 0 en 10 op. De belangrijkste voetgangersverbindingen van het Gewest (het PLUS-netwerk) en de tweede belangrijkste categorie (COMFORT) moeten een score halen tussen de 8 en de 10, terwijl wijktrottoirs minstens 6 op 10 moeten krijgen.

De werking van de stoel werd uit de doeken gedaan door minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt Groen), die antwoordde op een vraag van Sadik Köksal (Défi). "37 procent van de verplaatsingen in het gewest gebeuren te voet, de meetstoel moet helpen om dat aandeel nog op te krikken, door aangename wandelinfrastructuur aan te leggen," zegt de minister aan BRUZZ.

De minister legde ook nog uit dat een werkgroep zich momenteel buigt over de assen die in Brussel moeten uitgebouwd worden tot ‘voetgangersmagistralen’, brede, comfortabele en boeiende wandelassen die het gewest moeten doorkruisen.

Meetstoel in actie in Sint-Truiden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?