| Met twee op de step.

Met twee op een step: 347 boetes in politiezone Noord

CD
© BRUZZ
24/07/2023

Sinds juli vorig jaar is het strikt verboden om met twee personen op een elektrische step te rijden. Tussen juni 2022 en mei 2023 heeft de politiezone Noord daar 347 inbreuken vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers die minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) meedeelde in het Brussels parlement.

Van den Brandt gaf ook cijfers van de andere politiezones. In de politiezone Brussel-West werden vorig jaar, 63 overtredingen vastgesteld voor rijden met twee of meer personen op een step. Sinds januari dit jaar werden er al 44 vastgesteld. In de politiezone Montgomery werden in 2022 41 pv's opgesteld, en 6 tussen januari en maart 2023.

In de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene werden van juli tot december 2022, 230 overtredingen vastgesteld. Van januari tot juni 2023 waren er slechts 61, wat een aanzienlijke daling betekent.

In de politiezone Marlow blijft het aantal overtredingen laag en stabiel: 78 overtredingen in de afgelopen twaalf maanden. "Terreinrapporten geven echter aan dat dit gedrag zeldzamer wordt sinds de nieuwe regelgeving van kracht is", zei Van den Brandt.

"Deze cijfers worden gerapporteerd door de politiezones, die elk hun eigen berekeningsmethoden, prioriteiten en actiemethoden toepassen", voegde Van den Brandt nog toe.

Solo-systeem

Om te voorkomen dat je nog met meerdere mensen één step kan gebruiken, wees Brussels parlementslid Marc Loewenstein (Défi) op de solo-technologie. "De vertegenwoordiger van Pony, een van de operators die momenteel actief zijn in ons gewest, heeft aangetoond dat het mogelijk is om met die technologie te voorkomen dat een step start als er meer dan één persoon op staat."

Vanaf 2024 wordt het aantal deelsteps in Brussel beperkt tot 8.000 in plaats van 21.000 vandaag. De Brusselse regering wil ook nog maar twee aanbieders van deelsteps. De verschillende operatoren kunnen zich daarvoor kandidaat stellen. "De maatregelen die door de kandidaten worden voorgesteld om de veiligheid van gebruikers en andere personen te verbeteren, met name om de verkeersregels te bevorderen, worden als essentieel beschouwd. Ook een solo-systeem kan daarbij interessant zijn", aldus nog Van den Brandt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni