Helft van e-steppers rijdt weleens door rood licht of rijdt met twee op step

© Belga
16/10/2023
Updated: 16/10/2023 09.49u

Bijna de helft (46 procent) van de Belgen die met een e-step rijden zegt weleens door een rood licht te rijden en nog eens de helft (49 procent) geeft toe de voorbije maand met twee op zo'n voertuig te hebben gereden. Dat blijkt uit de Europese ESRA-enquête van Vias.

Het is verboden om met meer dan één persoon op een e-step te rijden. Toch geeft 49 procent van de Belgische e-steppers aan dat weleens te doen. Daarnaast geeft 46 procent toe maandelijks weleens door het rode licht te rijden. Daarmee scoren we slechter dan het Europese gemiddelde (34 procent). Ongeveer 61 procent rijdt ook nog steeds af en toe op een voetpad, terwijl dat sinds 1 juli vorig jaar expliciet verboden is in de wegcode.

Verder blijkt nog dat 40 procent van de gebruikers van e-steps de voorbije maand zeker een keer heeft rondgereden terwijl ze te veel gedronken hadden. Vias wijst erop dat de wettelijke alcohollimiet van 0,5 promille ook van toepassing is als je met een e-step rijdt.

Ook automobilisten scoren slecht

Wat de bestuurders van wagens betreft, blijken de Belgen nog steeds een zware voet te hebben. Zo geeft 57 procent van de Belgen toe maandelijks weleens sneller te rijden dan de maximum toegelaten snelheid op autosnelwegen. Daarmee scoren we slechter dan het Europees gemiddelde van 50 procent. Zo'n 55 procent zegt ook maandelijks te snel te rijden in de bebouwde kom (tegenover 48 procent van Europees gemiddelde).

Tot slot blijft afleiding door de gsm een groot probleem in Europa. Zo geeft een op de vier bevraagde Belgen toe maandelijks weleens een bericht te lezen of sociale media te checken achter het stuur. Daarmee doen we het even slecht als de rest van de Europese bestuurders. Een op de vijf Belgische bestuurders heeft in de afgelopen maand nog gebeld met de gsm in de hand. Het Europees gemiddelde ligt met 25 procent zelfs nog wat hoger.

ESRA is een grootschalige bevraging in 39 landen wereldwijd, waarvan 22 landen uit Europa. In al die landen wordt eenzelfde vragenlijst voorgelegd aan een representatieve steekproef van minstens duizend weggebruikers. In ons land namen tweeduizend mensen deel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni