| De gang tussen het metro- en treinstation Brussel-centraal is een vertrouwd zicht voor veel pendelaars.

Metrostation Brussel Centraal krijgt facelift van 20 miljoen

TD
© BRUZZ
03/07/2019

Het metrostation Centraal Station, een van de drukste van het Brusselse metronetwerk, krijgt een opknapbeurt. Vervoersmaatschappij MIVB, Brusselfonds Beliris en de overheidsdienst Brussel Mobiliteit hebben de taken en kosten verdeeld. De werken starten in 2020, zullen vijf jaar duren en kosten zo'n 20 miljoen euro.

In 2018 telde de MIVB 4,3 miljoen reizigers in het metrostation Centraal Station. En al die reizigers moeten zich nu door smalle gangen wurmen om aan de smalle perrons te geraken. Dat moet anders, besloot de overheid en zette plannen op stapel om het metrostation te renoveren. De plannen lagen al langer klaar, maar zijn nu pas concreet geworden.

In 2020 gaan de grote renovatiewerken van start. Daarvoor gaat Brussel Mobiliteit werken uitvoeren aan de nutsleidingen, daarna gaat de MIVB aan de slag met de perrons, de in- en uitgangen van het station en de toegangspoortjes. Centraal Station is een van de weinige metrostations waar nog geen toegangspoortjes staan. "Er bestonden al langer plannen om het station te renoveren, dus daarom hebben we die poortjes nog niet geplaatst," zegt An Van hamme van de MIVB.

De renovatie moet vooral de reizigers ten goede komen. "We gaan de nuttige oppervlakte voor de reizigers verdubbelen," zegt Van hamme. Lees: er sneuvelen ongebruikte lokalen, de in- en uitgangen worden breder, er komen liften en de perrons worden breder. "Om de reizigers en het metroverkeer niet te veel te hinderen, gebeuren de werken in fases. Daarom zullen de werken ook vijf jaar duren."

De werken kosten zo'n 20 miljoen euro, betaald door het federale Brusselfonds Beliris.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , metro , MIVB , centraal station , Renovatiewerken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni