Minder treinen op lijn Brussel-Nijvel door GEN-werf

© Wikipedia/Stratoswift
| Het station Kalevoet in Ukkel.

In januari hervatten de infrastructuurwerken langs de spoorlijn tussen Brussel en Nijvel. Daardoor zullen ’s avonds minder treinen stoppen in Vorst-Oost, Ukkel-Stalle en Ukkel-Kalevoet. Anderzijds krijgt lijn S2 een betere frequentie op zaterdag.

Dit voorjaar werden de GEN-werken al hervat op het spoortraject tussen Brussel en Ottignies (bediend door de lijnen S8 en S81). Vanaf januari gaan de schoppen ook weer in de grond tussen Brussel en Nijvel (lijnen S1 en S9). De werf heeft een impact op de dienstverlenging. Vanaf 9 december worden enkele late treinen op de lijn S1 omgeleid. Dat betekent dat er ’s avonds minder treinen stoppen in de stations Vorst-Oost, Ukkel-Stalle en Ukkel-Kalevoet, maar ook Linkebeek, Sint-Genesius-Rode en Waterloo. De situatie zou duren tot 2025.

Verbetering voor Lot, Ruisbroek en Buizingen

Daarnaast is er ook een beetje goed nieuws. Op de lijn S2 Leuven-Brussel-’s Gravenbrakel gaat de zaterdagfrequentie omhoog. Er zal voortaan om het halfuur een trein rijden, net zoals op weekdagen. Tot nu toe was dat om het uur. Op zondag verandert er niets en blijft het aanbod beperkt tot één trein per uur. De verbetering zal voelbaar zijn voor stations in de zuidelijke Zennevallei zoals Ruisbroek, Lot en Buizingen.

Ook de haltes tussen Brussel en Leuven krijgen een betere bediening. Anderzijds zal de IC-trein die in het weekend Leuven verbindt met Eigenbrakel via de luchthaven en de Europese wijk niet meer stoppen in Kortenberg en Herent.

Afgelopen week werd de GEN-werf langs spoorlijn 50A tussen Anderlecht en Sint-Katharina-Lombeek afgerond. Maar omdat op Brussels grondgebied nog werkzaamheden moeten gebeuren is er voorlopig geen verbetering van de dienstregeling op de lijn S3 (richting Zottegem). Mogelijk komt die er in 2020, samen met de opening van een nieuw station ter hoogte van de Bergensesteenweg.

Eerder werd al bericht dat de reistijd tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid met een minuut verlengd wordt in de spits. Meer details over de nieuwe dienstregeling zijn te vinden op de website van de spoorwegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?