20211201 kortje uber protest

| Protest van Uberchauffeurs tegen het verbod.

Minister-president en eigen PS-fractie botsen over noodoplossing voor Uber

KH
© BRUZZ
30/11/2021
Updated: 30/11/2021 16.34u

Ook de Franstalige groenen zijn nu voorstander van een ordonnantie die een overgangsregeling biedt aan Uber. De PS verzet zich in het parlement tegen de tekst. Opmerkelijk: de tekst van de ordonnantie komt van het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS), die zo botst met zijn eigen fractie.

De rechter verbood vorige week de Uber-app in Brussel, een beslissing die de Brusselse regering niet had zien aankomen. De uitspraak zorgde meteen voor een golf van protest bij het duizendtal Uber-chauffeurs dat in Brussel rondrijdt (zelf spreekt het bedrijf steevast over 2.000 chauffeurs).

Om een sociaal drama te vermijden besloten verschillende partijen in het Brussels parlement om een ordonnantie goed te keuren die het mogelijk moet maken voor de Uber-chauffeurs om toch te blijven werken tot het langverwachte taxiplan van minister-president Rudi Vervoort (PS) er is. Dat moest eigenlijk al voor de zomer klaar zijn. De ordonnantie is bedoeld als noodoplossing.

Maandag leek het erop dat enkel CDH (de initiatiefnemer), MR, Groen, Défi, N-VA, One.brussels/Vooruit en Open VLD het noodvoorstel zouden steunen.

Opmerkelijk: de tekst die de partijen indienden is gebaseerd op een voorstel dat het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) vorige week rondstuurde, vernemen we. Die tekst was dan weer een aangepaste versie van een voorstel dat Uber zelf aan verschillende partijen had bezorgd. Alleen keerde de parlementsfractie van de PS zich vervolgens tegen die noodoplossing. Dat de parlementsfractie de eigen minister-president afvalt is redelijk ongezien in het Brussels gewest.

"Er is blijkbaar een vertrouwensbreuk tussen Vervoort en zijn eigen fractie," analyseert Groen-fractievoorzitter Arnaud Verstraete.

'Sociaal drama vermijden'

Deze dinsdag kondigt fractievoorzitter van Ecolo John Pitseys bij BX1 aan dat ook zijn partij zich aansluit bij een noodoplossing voor Uber.

“We vinden het een goede zaak om een tijdelijke en snelle oplossing te vinden om een dringende sociale kwestie aan te pakken. Door het oordeel van de rechtbank dreigen honderden of zelfs duizenden Uberchauffeurs zonder werk te vallen.”

Pitseys ontkent aan Belga ook dat er een breuk in de regering is. Hij bevestigt dat de noodordonnantie van het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) komt, en dat die vervolgens tegenkanting kreeg uit de eigen parlementaire rangen.

Verschillende waarnemers zien in het conflict de hand van Brussels PS-voorzitter en Kamerlid Ahmed Laaouej, die de positie van Rudi Vervoort ondergraaft.

'Parlementsleden ten dienste van veroordeelde multinational'

De PS, de grootste partij in het Brussels parlement, staat nu geïsoleerd, gezien alle andere meerderheidspartijen de noodordonnantie steunen. "Tal van parlementsleden stellen zich nu ten dienste van een multinational die veroordeeld is in verschillende landen omdat ze noch het fiscaal, noch het arbeidsrecht respecteerde," reageert Ridouane Chahid, fractievoorzitter voor de partij in het Brussels parlement bij BX1. "Eigenlijk zeggen ze 'Wees niet ongerust, zelfs als u veroordeeld raakt, zorgen we er wel voor dat uw app weer geactiveerd raakt."

Het kabinet van Rudi Vervoort laat weten dat de minister-president een oplossing zoekt, zowel voor de taxichauffeurs als voor de VVC-chauffeurs (zoals van Uber), op de korte en de lange termijn, via het taxiplan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni