MIVB en TEC passen uren aan tijdens de nieuwe Franstalige schoolvakanties

© MIVB

Eind deze maand start Franstalig België met de hernieuwde schoolvakanties. De MIVB en TEC passen hiervoor hun dienstregelingen aan. De NMBS wacht eerst een mogelijke verandering in reizigers af.

Niet op 1 september, maar op 29 augustus begint het nieuwe Franstalige schooljaar. Dit is één van de veranderingen van de recente hervormingen. De lessen zullen opgesplitst worden in telkens zeven lesweken en twee weken vakantie. De zomervakantie wordt korter en de herfst-en krokusvakantie worden twee weken in plaats van één. Ook de paasvakantie, nu vacances de printemps voor de Franstaligen zal dit jaar op een andere datum plaatsvinden dan voor de Nederlandstalige scholieren.

De MIVB heeft tijdens de korte vakanties doorheen het jaar een nieuwe regeling uitgewerkt. Dit zal gebeuren voor de herfstvakantie (24/10-4/11), de kerstvakantie (26/12-6/1), de krokusvakantie (20/2-3/3) en de vernieuwde lentevakantie (1-12/05). Vanaf 29 augustus begint de gele dienstregeling, de regeling tijdens de schooldagen.

Maar wat dan met de weken die overlappen met de Nederlandstalige scholen in Brussel? “Op de weken waar Nederlandstalige leerlingen nog les hebben, worden er extra lijnen ingezet. Dit zal gebeuren op de lijnen van grote Nederlandstalige scholen,” geeft woordvoerder van de MIVB An Van Hamme mee. “Als er nadien nog aanpassingen nodig zijn, zullen we daar rekening mee houden.”

De TEC zal ook vanaf 29 augustus een nieuwe regeling doorvoeren. Tijdens de nieuwe schoolvakanties zullen de bussen minder frequent rijden tijdens de normale ochtend- en avondspits.

De NMBS besluit de situatie nog af te wachten. “We zullen zien of er effectief veel veranderingen zijn in het treingebruik tijdens deze periodes. Na de kerstperiode maken we een evaluatie en zullen we eventueel de lijnen aanpassen voor het jaar 2023," klinkt het bij woordvoerder Bart Crols van de NMBS.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?