| De situatie sinds het begin van de coronacrisis: gesloten deuren en enkele zitjes die niet gebruikt mogen worden.

MIVB heropent voorste deuren bus en tram, De Lijn niet

CD
© BRUZZ
30/03/2022
Updated: 30/03/2022 17.11u

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB heropent maandag de voorste deuren van de bussen en trams voor de reizigers. De deuren waren aan het begin van de coronacrisis gesloten om het besmettingsgevaar voor de bestuurder te minimaliseren. Bij de Vlaamse maatschappij De Lijn blijven de voorste deuren voorlopig nog gesloten.

Al sinds het begin van de coronacrisis moeten reizigers op bussen en sommige oudere trams achteraan instappen, en op bussen mogen bovendien de eerste zitjes achter de stuurcabine niet gebruikt worden. Daar komt maandag verandering in. Reiziger zullen opnieuw overal voor- en achteraan kunnen opstappen vanaf maandag.

Bij De Lijn gaan de voorste deuren nog niet opnieuw open. "We hebben voorlopig geen concrete plannen om de voorste deuren te heropenen", zegt woordvoerster Karen Van der Sype. Dat zal zeker zo blijven zolang de mondmaskerplicht blijft gelden. Bij de Waalse openbaar vervoermaatschappij TEC is niemand bereikbaar om te vertellen of de voorste deuren weer zullen openen.

Begin deze maand pleitte reizigersbeweging TreinTramBus al voor het heropenen van alle deuren, onder andere omdat het nu voor reizigers moeilijk is om de chauffeur om informatie te vragen. Ook verliezen trams en bussen meer tijd aan de haltes als iedereen via dezelfde deur moet in- en uitstappen.

Contactloos betalen

Tickets kopen bij de buschauffeur behoort in Brussel wel tot het verleden. De MIVB voerde een tijd geleden al het contactloos betalen in voor wie geen abonnement of meerbeurtenkaart heeft. "We behouden hoe het de afgelopen twee jaar is gegaan, mensen kunnen vooral contactloos betalen. Die gewoonte hebben de mensen in de afgelopen twee jaar al aangenomen," zegt woordvoerder Van hamme.

Dinsdag maakte de MIVB nog bekend dat ze vorige week een nieuwe record aan reizigersaantallen bereikte sinds het uitbreken van de coronapandemie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni