Monowheels, e-steps en e-skateboards van 18 naar 25 km/u

© Belga
22/04/2018

De maximale snelheid van voortbewegingstoestellen zoals monowheels, elektrische skateboards en e-steps zal verhoogd worden van 18 naar 25 kilometer per uur. Dat heeft minister van Mobiliteit François Bellot (MR) geantwoord op een parlementaire vraag.

Heel wat voortbewegingstoestellen kunnen vandaag sneller dan 18 km/u rijden. Dankzij de aanpassing zullen zij nu zonder problemen de openbare weg op kunnen.

Volgens de huidige wet zijn gemotoriseerde voortbewegingstoestellen motorvoertuigen met één of meer wielen en met maximumsnelheid van 18 km/uur. Nochtans zijn er veel van deze toestellen op de markt die sneller dan 18 km/u kunnen rijden. Vooral bij e-steps, e-skateboards en monowheels is dit het geval.

"Volgens de Europese typegoedkeuring mogen deze toestellen tot 25 km/u rijden. De productie van dergelijke voertuigen wordt uiteraard afgestemd op die maximale snelheid van 25 km/u. De Belgische regelgeving spreekt echter van een maximumsnelheid van 18 km/u", motiveerde CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh zijn parlementaire vraag.

Gevolg is dat voertuigen die een Europese typegoedkeuring kregen, ofwel niet legaal op Belgische wegen gebruikt mogen worden, ofwel aangepast moeten worden voor de Belgische markt. Dat verhoogt de prijs en belemmert ook een Europese markt voor deze voertuigen.

Volgens minister Bellot zal de Belgische wetgeving geharmoniseerd worden met de Europese regelgeving door de maximumsnelheid van voortbewegingstoestellen op te trekken naar 25 km/u.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , e-step , e-skateboard , elektrische step , elektrisch skateboard , monowheel , François Bellot

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni