MR wil gebruik scanwagens tijdelijk opschorten

© BRUZZ
Updated: 02-02-2022 - 11:02

De Brusselse MR heeft opgeroepen om het gebruik van scanwagens en -scooters door parking.brussels voor enkele maanden op te schorten, meldt Bx1. Er zouden te veel technische problemen zijn met de wagens.

Volgens de Brusselse liberalen zou het aantal uitgeschreven parkeerboetes door parking.brussels met 50 procent gestegen zijn tussen juni 2020 en juni 2021. Dat komt door het toenemende gebruik van scanwagens, auto's die door middel van nummerplaatherkenning tot 10.000 geparkeerde voertuigen per dag kunnen controleren.

Door softwareproblemen zou 27 procent van de boetes in 2021 vlgens de MR echter terugbetaald moeten worden. Maar dat klopt niet, zegt Pieterjan Desmet, woordvoerder van Mobiliteitsminister Elke Van den Brandt. "Nadat de scancar foto’s heeft genomen worden die nog geïnterpreteerd door iemand. In twintig procent van de gevallen is er geen overtreding, die mensen hebben dus ook geen boete in de bus gekregen."

Het werkelijke percentage boetes dat moet terugbetaald worden, ligt volgens Desmet veel lager. "Het gaat om slechts 2 procent van de boetes dat moet worden terugbetaald omdat er een menselijke fout is gemaakt. De scancars werken goed en zijn een goed middel om foutparkeren te ontdekken en te voorkomen," aldus de woordvoerder.

Toch zouden er in Elsene de laatste drie maanden 95.000 verzoeken tot kwijtschelding van parkeerboetes zijn ingediend. Dat lag volgens de woordvoerder aan het feit dat de scancars toen nog in een eerste fase zaten, het probleem zou intussen opgelost zijn.

Geen onderscheid

De Brusselse liberalen zijn van mening dat er te veel technische problemen zijn met de scanwagens. Zo zouden de scanwagens vrijstellingskaarten voor personen met een handicap of voor verleners van dringende medische zorgen niet kunnen herkennen, zegt Anne-Charlotte d'Ursel (MR), voorzitter van de Commissie mobiliteit in het Brussels Parlement.

Parkeerplaatsen met een oplaadpunt zouden niet erkend worden. Bovendien zouden de wagens het onderscheid niet kunnen maken tussen auto’s die even stilstaan of geparkeerd zijn.

De wagens werden volgens d’Ursel niet genoeg op voorhand getest. “Deze storingen moeten eerst worden verholpen voordat we deze technologie verder kunnen gebruiken,” klinkt het.

Vandaag rijden acht scanwagens en drie -scooters voor parking.brussels in 10 van de 19 Brusselse gemeenten die hun parkeerbeleid aan het agentschap hebben afgestaan.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?