Nationale Applausdag voor fietsers kent succes

© Mikaël Van Eeckhoudt

Wie deze donderdagochtend met de fiets naar Brussel kwam, kon zich verwachten aan een warm applaus. Vanochtend kwamen voor het zesde jaar op rij op heel wat plaatsen Brusselaars op straat om fietsers een hart onder de riem te steken. Met slogans als Keep calm and ride a bike juichten ze de fietsers toe.

“Het is een bijzonder simpele actie. Je fietst gewoon voorbij en krijgt applaus van andere fietsers”, zegt Mikaël Van Eeckhoudt, Algemeen Directeur van de Fietsersbond aan BRUZZ. “Mensen die dagelijks met de fiets naar het werk komen worden niet zo vaak aangemoedigd of beloond. Met deze actie willen we hen eventjes in de bloemetjes zetten.”

De groepen die samenkwamen om te klappen voor de fietsers kozen hun plaatsen strategisch: Er werd bijvoorbeeld gemikt op plekken waar er problemen zijn met de fietsinfrastructuur. Vooral aan de Naamsepoort werd er veel geklapt: “Met een stuk of veertig waren ze,” vertelt Van Eeckhoudt.

Deelnemers aan de actie waren de Fietsersbond en de Franstalige tegenhanger GRACQ-Les Cyclistes Quotidiens, maar ook scholen, gemeenten en de partijen CD&V en Groen.

Tot slot valt er over heel België ook een duidelijke stijging te zien van deelnemers: van 120 teams vorig jaar naar bijna 200 teams vanmorgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?