Neder-over-Heembeek krijgt 16 Berlijnse kussens tegen hardrijders

© Claerbout
| Berlijnse kussens doen de auto's vertragen, terwijl fietsers door kunnen rijden.

In de Ransbeekstraat in Neder-over-Heembeek zullen zestien Berlijnse kussens worden geïnstalleerd om de verkeersveiligheid te verhogen. Dat heeft Brussels schepen van Mobiliteit Bart DHondt (Groen) woensdag aangekondigd.

Een Berlijns kussen is een vierkante verkeersdrempel die opzij nog plaats vrijlaat voor fietsers. Zo moeten enkel de auto's vertragen, terwijl de fietsers kunnen doorrijden.

De herinrichting van de straat komt er op vraag van de buurtbewoners en het wijkcomité. "De Ransbeekstraat is een lange, rechte straat waar automobilisten vaak versnellen", zegt woordvoerder Jérémie Spinazze van schepen Dhondt. "De bewoners waren bezorgd om de verkeersveiligheid. We hebben hun vraag bestudeerd en gezien dat er inderdaad snelheidspieken zijn op bepaalde punten. Het is op die strategische punten dat we de verkeerskussens willen installeren."

Een precieze datum voor de installatie is er nog niet. "De werken zullen in de loop van volgend jaar van start gaan", aldus Spinazze. "De bus die door de straat rijdt moet omgeleid worden, daar is tijd voor nodig. Bovendien zijn die drempels redelijk zwaar zijn om te plaatsen." De zestien kussens kosten samen 70.000 euro.

De maximumsnelheid in de Ransbeekstraat bedraagt vandaag 50 kilometer per uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?