Nieuw op 1 september: 100 kilometer per uur op de Ring en zones 30 in de Vijfhoek

© PhotoNews
| Of de snelheidsverlaging op de Brusselse Ring het fileprobleem op de drukke autosnelweg kan verhelpen, valt af te wachten.

Vanaf 1 september wordt de snelheid op de Ring rond Brussel verlaagd naar 100 kilometer per uur, in het kader van het Vlaamse Energie- en Klimaatplan 2021-2030. En in de Vijfhoek wordt opnieuw gedeeltelijk een zone 30 van kracht op de grote verbindingsassen en hoofdwegen binnen het stadscentrum. Die waren door de coronacrisis tijdelijk zone 20 geworden met de invoering van het woonerf.

De snelheidsverlaging van 120 naar 100 kilometer per uur op de Brusselse Ring komt er op alle wegvakken die in het beheer zijn van het Vlaamse en het Brusselse Gewest. Op plaatsen waar de maximum toegelaten snelheid lager ligt dan 100 kilometer per uur wordt deze niet verhoogd.

Dat is het geval op het viaduct van Vilvoorde en de bocht van Vorst, waar maximum 90 kilometer per uur mag gereden worden. De Vlaamse Regering keurde op 9 december 2019 het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 definitief goed.

Opnieuw zones 30 in de Vijfhoek

Ook in het centrum van de stad, binnen de Vijfhoek, wordt de snelheidslimiet op bepaalde plaatsen aangepast. Op 11 mei 2020 besliste de stad Brussel om tijdens de coronacrisis van zijn vijfhoek een woonerf te maken. Dat moest voetgangers, fietsers en steps meer fysieke ruimte geven. Maar met de start van het nieuwe schooljaar verdwijnt deze tijdelijke aanpassing gedeeltelijk.

Het zijn vooral de grote lanen, de hoofdinvalswegen die naar het centrum leiden en gebruikt worden door bussen en trams, alsook de grote fietsassen en straten met veel commerciƫle activiteit waar de maximumsnelheid opnieuw opgetrokken wordt naar 30 kilometer per uur.

De straten rond het Warandepark, de Dansaerstraet, De Regentschapsstraat, de Hoogstraat, de Maurice Lemonnierlaan of de Adolphe Maxlaan zijn enkele voorbeelden waar de zone 30 terugkeert. Heel wat rustigere zones blijven ingevuld als woonerf. De nieuwe aanpassing geldt voor een vastgelegde periode van 6 maanden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?