Verkeersfiles op de grote ring van Brussel (R0)

| archief

Nieuw weegsysteem moet te zwaar beladen vrachtwagens opsporen

© BRUZZ
15/08/2023

Brussel Mobiliteit wil overbeladen vrachtwagens tegengaan. Daarom heeft de Brusselse regering een reeks voorschriften gepubliceerd voor de invoering van een dynamisch weegsysteem op haar grondgebied. Dat schrijft de RTBF.

Volgens Dimitri Strobbe, directeur van de onderhoudsdienst van Brussel Mobiliteit, zal het systeem voertuigen detecteren die te zwaar beladen zijn ten opzichte van hun maximaal toegelaten gewicht.

Tegen 2024 moet het systeem geïnstalleerd zijn op de grote ring (E19 in de buurt van Anderlecht) om "zoveel mogelijk voertuigen die op de E19 richting Bergen-Namen-Charleroi rijden, te detecteren en te wegen".

In het voorjaar van 2023 werd in Brussel een specifieke verkeerscontrole uitgevoerd. Van de 700 gecontroleerde voertuigen moesten er 18 verplicht worden uitgeladen omdat ze te zwaar beladen waren.

De risico’s van overbeladen vrachtwagens voor de veiligheid van andere weggebruikers zijn niet min, vertelt Dimitri Strobe: "Een te zwaar beladen vrachtwagen (of bestelbus) vergroot de remafstand en de ernst van ongevallen, om nog maar te zwijgen van ongevallen door verlies van lading".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni