Nieuwe douanezone op Brussels Airport

© PhotoNews

Op Brussels Airport is donderdag, net voor de start van de zomervakantie-uittocht, een nieuwe douanezone ingehuldigd. Die bevindt zich op het aankomstniveau en biedt meer privacy voor de reiziger en meer comfort voor de douaniers. "Het gaat om een verplichte passage, maar dat betekent niet dat het niet aangenaam mag zijn", verklaarde Arnaud Feist, topman van de luchthaven bij de inhuldiging.

De douane op Brussels Airport controleert elk jaar meer dan 100.000 reizigers op de in- en uitvoer van goederen. Men gaat daarbij actief op zoek naar drugs of namaak, maar ook de hoeveelheid sigaretten, alcohol of cash die men België mag binnenbrengen is beperkt. Op sommige goederen moeten invoerrechten betaald worden.

Brussels Airport en de douane hebben nu geïnvesteerd in een nieuwe douanezone. Die biedt meer visibiliteit, door een afgescheiden rode en groene uitgang, respectievelijk om goederen aan te geven of niets aan te geven. Er is ook meer privacy voor passagiers wiens bagage gecontroleerd wordt.

Voor de douaniers biedt de ruimte meer comfort. Ze beschikken voortaan ook over nieuwe technologie, zoals een scantoestel dat binnen een minuut bepaalde stoffen kan detecteren. "Zij zitten hier niet om de zaken moeilijk te maken, maar om zaken veilig te maken", verklaarde minister Alexander De Croo (Open VLD), bevoegd voor de douane.

De eerste vijf maanden heeft de douane op Brussels Airport al meer dan 95.000 reizigers gecontroleerd, waarbij 503 vaststellingen van sluikinvoer werden gedaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?