Fietsers in de Wetstraat op de autoloze zondag op 20 september 2020

| Fietsers in de Wetstraat op de autoloze zondag op 20 september 2020.

Nieuwe fietsverbindingen in en naar Brussel dankzij Europees relancefonds

TDN
© BRUZZ
26/08/2021


Ons land ontving een eerste schijf van het Europees relancefonds. Een belangrijk luik daarvan gaat naar nieuwe fietspaden en -verbindingen in en rond de hoofdstad. Zo komen er twee fietssnelwegen tussen Waals-Brabant en Brussel, wordt een fietsroute uitgestippeld tussen Schaarbeek en Anderlecht en zal er 20 kilometer aan nieuwe fietspaden worden aangelegd.

Daarover berichtte de Franstalige openbare omroep RTBF woensdagavond.

De Brusselse regering heeft zestien projecten klaar waarmee ze de economie na de corona-epidemie nieuw leven wil inblazen. Ze kan daarvoor beroep doen op 395 miljoen euro uit het relanceplan van de Europese commissie. Mobiliteit neemt met 140 miljoen euro de grootste hap uit het budget: de MIVB zet er de ecologische omslag mee verder, SmartMove wordt uitgerold en het MaaS-project verder ontwikkeld.

Koning auto verdrijven

Er gaat 10 miljoen euro naar nieuwe fietssnelwegen die Brussel beter moeten verbinden met het hinterland. In heel België - dat bijna 6 miljard euro aan Europees herstelgeld ontving - wordt 400 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe fietsinfrastructuur. Een van de voornaamste Belgische doelstellingen is om de pendelaars van en naar Brussel te overtuigen om de fiets te gebruiken in plaats van de vervuilende wagen. Er wordt ingezet op snelwegen, om de stad snel in en uit te kunnen rijden.

"We zijn in een omschakelingsperiode", zegt staatssecretaris Thomas Derminne (PS), bevoegd voor het relancebeleid. "Decennialang had de auto een monopolie in handen. Dat blijft een comfortabel vervoersmiddel. Maar gezien de klimaatuitdagingen die ons te wachten staan, moeten we de beschikbare ruimtes hertekenen. En dus moeten we onze infrastructuur ontwikkelen en aanpassen."

Tegen 2026

Tegen 2026 moeten de Brusselse gemeenten die aan de ring grenzen, via fietssnelwegen heel vlot bereikbaar zijn. Idealiter leiden deze naar metrostations of andere mobiliteitsoplossingen. Vanuit Vlaanderen zijn er zo al een aantal opties. Wallonië trekt 14 miljoen euro uit voor twee gelijkaardige initiatieven: een fietssnelweg langs autosnelweg E411 van 12 kilometer lang en eentje van 15 kilometer volgens hetzelfde traject als de N275 (Bosvoorde-Rixensart).

Ook in Brussel zelf komen nieuwe verbindingen en routes. Zo plant de regering een fietstracé tussen het Jubelpark en het kruispunt Wetstraat/Karel de Grotelaan. Ook tussen Anderlecht en Schaarbeek zal een nieuwe fietsroute van 6,5 kilometer - via de Stad, Jette, Molenbeek en Koekelberg - aangelegd worden. Daarnaast rekent Brussel-Stad op 15 kilometer aan nieuwe fietspaden. Nog eens 5 kilometer bestaande fietswegen worden gerenoveerd.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni