Nieuwe metrotrein neemt voor het eerst reizigers mee

© MIVB
| De nieuwe metrotrein neemt voor de eerste keer reizigers mee

De nieuwste metrotrein van de MIVB nam donderdagochtend voor het eerst reizigers mee. De trein wordt vanaf nu ingezet op lijn 1 tussen Stokkel en Weststation. De komende maanden zullen er geleidelijk nog nieuwe treinen bijkomen, zodat er na de zomer op alle metrolijnen meer treinen kunnen rijden.

De nieuwe metrotrein, die de naam M7 draagt, dook eerder al op op het net van vervoersmaatschappij MIVB. De eerste trein werd geleverd in juli 2020 en wordt getest op het net sinds september. Dat gebeurde steeds zonder reizigers, maar daar is donderdagochtend verandering in gekomen.

Liefhebbers zullen de trein vanaf nu kunnen tegenkomen (en nemen) op lijn 1 tussen Stokkel en Weststation. De ritten duiken echter nog niet op in de dienstregelingstabellen. Het metrostel wordt ingezet tussen andere geplande ritten. In de loop van juli komen er nog vier andere M7-treinen bij, ook die zullen ritjes maken buiten de gewone dienstregeling.

Hogere frequenties

In september zal de MIVB een nieuwe stap zetten en ook reguliere ritten op lijn 1 uitvoeren met de treinen. Tot eind 2022 zullen er geleidelijk aan stellen bijkomen, wat het mogelijk maakt om vanaf november 2021 ook M7's in te zetten op lijn 5. Dat maakt het mogelijk om de oudere zilverkleurige treinen met oranje kop te verschuiven naar lijnen 2 en 6, om daar de frequentie te verhogen van een trein om de drie minuten tijdens de spits naar om de 2.30 minuten.

In totaal zullen er tegen het vierde trimester 22 nieuwe treinen rijden op het net. Dat aantal kan later nog stijgen, want de raamovereenkomst voorziet in een bestelling van 43 treinen. Uiteindelijk zullen er door de leveringen enkel nog M7 en M6-metro's (de zogeheten boa's) rijden op lijnen 1 en 5. De frequentie zal er stijgen van een trein om de 2.30 minuten tijdens de spits naar om de 2 minuten.

Volgens de oorspronkelijke planning moest de eerste M7 al in de loop van 2020 opduiken op het MIVB-net.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?