| Een nieuwe staking bij de NMBS - themabeeld

Nieuwe spoorstaking dreigt op 17 augustus

Tim Gatzios
© BRUZZ
07/08/2019

De onafhankelijke spoorvakbond OVS wil staken op 17 augustus, tijdens het Pukkelpopweekend. Dat verneemt BRUZZ. De bond klaagt opnieuw de problematische verlofsituatie van treinbegeleiders aan.

De spoorbond OVS heeft een nieuwe stakingsaanzegging ingediend, bevestigt HR Rail. Dat bedrijf regelt de personeelszaken van de NMBS. Voor de staking komt er nog een verzoeningsvergadering, wellicht op 13 augustus. Afhankelijk van de resultaten van die vergadering gaat de staking door of wordt ze afgeblazen. "We zetten alles op alles om het probleem rond verlof op te lossen," klinkt het bij HR Rail.

De datum die de spoorbond gekozen heeft, 17 augustus, is vervelend voor de spoorwegen. Er zijn dan verschillende extra treinen voor het muziekfestival Pukkelpop bij Hasselt. Ook de vorige staking op 27 juli gebeurde tijdens een festival, toen ging het om Tomorrowland in Boom.

De treinbegeleiders van de NMBS moeten nu doorgeven of ze zullen staken of niet. Dat is bindend. Op basis van de antwoorden wordt een alternatieve dienstregeling opgesteld die gegarandeerd wordt. Bij de vorige stakingsactie reden 3 treinen op de 5.

Door personeelskrapte bij de treinbegeleiders is het moeilijk om verlof aan te vragen en te krijgen. Het recht op verlof is nochtans een basisrecht, zegt het OVS. Ze vragen op korte termijn meer personeel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Samenleving , NMBS , treinbegeleider , spoorstaking , staking , ovs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni