| Fietsen op een trein.

Nieuwe treinen moeten minstens acht fietsplaatsen tellen

SD
11/12/2021

De ministerraad heeft vrijdag een voorontwerp goedgekeurd dat bepaalt dat elke nieuwe trein van de NMBS vanaf 2025 over minstens acht fietsplaatsen moet beschikken. Dat meldt minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo), die het ontwerp heeft ingediend.

"Vandaag zijn er geen normen vastgelegd voor de combinatie fiets-trein,” zegt minister Georges Gilkinet. "Daar brengen we verandering in."

Vanaf 2025 zal elke trein die de NMBS bestelt, minstens acht fietsplaatsen moeten tellen. Bovendien moet elke trein die momenteel in dienst is en die een grote renovatie ondergaat, er ook vier voorzien. “Dit is een nieuwe stap voorwaarts en een verdere concretisering van BE-CYCLIST, ons federaal fietsactieplan om het fietsen in België bij iedereen aan te moedigen."

Met het wetsontwerp wil de regering in de eerste plaats voldoen aan de nieuwe Europese Verordening van april 2021, die een grotere rechtszekerheid bij de behandeling van reizigersklachten voorschrijft. De klachtenprocedure wordt aldus aangepast.

Het ontwerp verplicht daarnaast ook spoorwegondernemingen en stationsbeheerders om hun personeel op te leiden voor het begeleiden van personen met een handicap en personen met een beperkte mobiliteit.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni