NMBS bant fietsen op spitsuren naar de kust of Ardennen

© PhotoNews

Wie zijn fiets gratis wil meenemen op de trein naar de kust of de Ardennen, is tijdens de rest van de zomervakantie niet meer welkom in de spitsuren. Dat heeft de NMBS woensdag bekendgemaakt.

Begin juni besliste de zogenaamde superkern - de regeringstop en de partijen die de volmachten steunen - in het kader van de coronacrisis om elke inwoner een gratis rittenkaart te bezorgen en ook om het supplement voor het meenemen van een fiets op de trein tijdelijk te schrappen. Na overleg tussen de regering en de NMBS werd uiteindelijk beslist om het meenemen van een fiets kosteloos te maken vanaf 1 juli tot en met 31 december. Reizigers moeten daarbij wel nog steeds over een biljet met 'fietssupplement' beschikken, maar dat biljet zelf is dus gratis.

Maar twee weken na de tijdelijke schrapping van het supplement grijpt de NMBS al in, omdat de maatregel te populair blijkt. "Het aantal fietsen is deze maand in vergelijking met juli 2019 met 80 procent gestegen", zegt de spoorwegmaatschappij. "Dit leidt op bepaalde treinverbindingen enerzijds tot heel wat ongemak en klachten vanwege reizigers en anderzijds tot veiligheidsproblemen in het algemeen en tot sanitaire problemen in het bijzonder. De fietsen blokkeren immers al te vaak noodzakelijke toegangen, zowel tot de rijtuigen, de in- en uitgangen als tot de sanitaire installaties, die zijn uitgerust met het noodzakelijke water en zeep."

Treinbegeleider beslist

Concreet zullen vanaf zaterdag 18 juli tot en met zondag 30 augustus geen fietsen meer toegelaten zijn op treinen naar de kust en de Ardennen die voor 13 uur aankomen of tussen 16 een 20 uur weer vertrekken. Voor de kust gaat het om treinen naar Oostende, Blankenberge, De Panne, Koksijde en Zeebrugge, voor de Ardennen gaat het om treinen tussen Brussel en Aarlen of Luxemburg. "Reizigers wordt aangeraden de routeplanner van NMBS te raadplegen", luidt het.

De NMBS beklemtoont ook dat wie met de fiets op de trein wil, voor vertrek eerst de treinbegeleider moet aanspreken. Als het te druk is of bij plaatsgebrek kan die steeds weigeren dat een fiets wordt meegenomen. "Groepen met fietsen zijn ten stelligste afgeraden", klinkt het dan ook.

Voorts benadrukt de NMBS dat plooifietsen wel altijd gratis mee op de trein mogen als ze tijdens de rit onder de stoel worden opgeborgen. Tot slot wijst de spoorwegmaatschappij erop dat er vanaf volgend jaar "multifunctionele rijtuigen" komen in dubbeldekstreinen die "een betere oplossing kunnen bieden voor het eenvoudig plaatsen van fietsen".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?