NMBS maakt werk van toiletten in elk station

Brussel-Centraal trein station plooifiets Brompton NMBS pendelaars treinreiziger centrale hal Brussel-Centraal trein station plooifiets Brompton NMBS pendelaars treinreiziger centrale hal
© PhotoNews
© PhotoNews

De NMBS werkt aan een groot toiletplan. Tegen de ­zomer zou er een uniform ­toiletbeleid komen voor elk type van treinstation. Zo zou er altijd een toilet moeten open zijn, ook buiten de kantooruren. Nu is dat vaak niet het geval.

Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg maandag.

De NMBS legt de laatste hand aan een plan voor betere sanitaire voorzieningen in de treinstations. Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) heeft de grote lijnen van het plan al voorgesteld in de Kamer. Zo moeten de sanitaire voorzieningen in de grote stations "onder toezicht staan van een fysiek persoon". In de middelgrote stations komen er "(half)geautomatiseerde voorzieningen". Om de kosten te dekken zullen de toiletten betalend zijn.

Een of twee toiletten moeten de klok rond geopend zijn. Momenteel is het niet mogelijk om het sanitair open te houden wanneer de loketten dicht zijn. Het gebrek aan sociale controle leidt immers tot te veel 'ongewenst gedrag'. De nieuwe strategie wil dit vermijden.

Genderneutrale toiletten

"We willen ook dat de ­toiletten toegankelijk zijn voor iedereen. Er komen genderneutrale toiletten, en we voorzien in de dames- én ­herentoiletten een uitrusting om baby's te verzorgen", zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman.

De concrete uitwerking van dit toiletplan is nog volop aan de gang. "Zeker is dat we maximaal zullen inzetten op netheid, veiligheid en op moderne voorzieningen. Nog in de eerste helft van dit jaar moet het plan klaar zijn. Daarna kan het in de praktijk gebracht worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?