NMBS vervoert nu 46 procent van aantal reizigers van voor coronacrisis

20200214_BRUSSEL_ZUID_NOORDZUIDVERBINDING_TREIN_NMBS_SPOOR_INFRABEL
© Photo News
| De Brusselse noord-zuidverbinding is het drukste traject van het land.
© Photo News
| De Brusselse noord-zuidverbinding is het drukste traject van het land.

Spoorwegmaatschappij NMBS telt momenteel zowat 46 procent van het aantal reizigers van voor de crisis. Dat blijkt uit navraag door persagentschap Belga. "Maar ondanks de huidige context blijven we bij NMBS wel geloven in de toekomst van het spoor," zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. "Over een paar jaar verwachten we opnieuw aan het aantal reizigers van 2019 te zitten. In 2030 wordt weer uitgegaan van een groei van meer dan vijftien procent."

De coronacrisis duurt vandaag exact een jaar. Op 17 maart 2020 ging het land op slot. Voor de spoorwegen betekende dat dat van 23 maart tot en met 3 mei een "Treindienst van Nationaal Belang" uitgerold werd. Enkel essentiƫle verplaatsingen waren toegelaten. Het aantal treinreizigers bedroeg slechts 10 procent van het aantal van voor de crisis.

Samen met de eerste versoepelingen steeg het aantal reizigers opnieuw in de loop van het jaar, tot een maximum van 68 procent begin oktober. In het diepste van de crisis bleef de NMBS in vergelijking met de buurlanden meer treinen inzetten voor de essentiƫle beroepen en schakelde ze sneller weer over naar een maximale capaciteit, onder meer op vraag van de regering.

Temmerman benadrukt dan ook dat de crisis geen impact heeft op het treinaanbod. "Sinds mei 2020 rijden we met een maximumaantal treinen. In december 2020 hebben we het treinaanbod zelfs nog uitgebreid: een eerste fase om tegen eind 2023 uit te komen op een uitbreiding van 4,7 procent. Dat komt overeen met bijna 4 miljoen bijkomende treinkilometers of 1.000 treinen per week."

Voor 2020 wordt door de NMBS een operationeel verlies verwacht van om en bij de 400 miljoen euro, dat ten belope van 264 miljoen euro werd gecompenseerd door de Belgische regering.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?