Het treinstation van Anderlecht

| Het treinstation van Anderlecht.

NMBS verwijderde in 2022 meer dan 200.000 vierkante meter aan graffiti van treinen

© Belga
12/09/2023

Spoorwegmaatschappij NMBS verwijderde in 2022 voor 218.600 vierkante meter aan graffiti van de treinen, opvallend meer dan de voorbije jaren. Dat blijkt uit een antwoord van federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) op een parlementaire vraag van N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman. Die graffiti verwijderen kostte 6,8 miljoen euro.

Het is voor het eerst dat de graffiti die de NMBS liet verwijderen meer dan 200.000 vierkante meter bedraagt. In 2021 was dat 175.800 vierkante meter, het jaar ervoor ook al 198.600 vierkante meter. De verwijdering kwam toen met een prijskaartje van respectievelijk 5,5 en 6,1 miljoen euro.

8.272 meldingen

"De stijging van de kosten voor graffitiverwijdering vloeit ook rechtstreeks voort uit de inspanningen die NMBS levert om deze (graffiti, red.) zo snel mogelijk van de treinen te verwijderen", legt Gilkinet in het antwoord uit. "NMBS heeft zich de laatste jaren ingezet om het rollend materieel sneller schoon te maken, om graffiti minder zichtbaar maken voor de reizigers en graffitispuiters te ontmoedigen en meer schade te vermijden die zou leiden tot hogere kosten bij revisies."

In antwoord op eerdere parlementaire vragen had Gilkinet al laten weten dat de NMBS in 2022 8.272 meldingen van graffiti op treinstellen en locomotieven registreerde. "Helaas blijft graffiti, net als de beschadiging van de sanitaire voorzieningen in de stations, een maatschappelijk probleem dat NMBS niet alleen kan aanpakken", aldus nog Gilkinet.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni