Noordstation opnieuw drukste van het land

© Saskia Vanderstichele
| Brussel-Noord is het drukste station van het land. Hier een foto van de pas gerenoveerde grote hal.

Brussel-Noord was vorig jaar het drukste treinstation van het land, met gemiddeld 61.179 instappende reizigers op een weekdag. Dat blijkt uit nieuwe reizigerstellingen die spoorwegmaatschappij NMBS publiceerde. Brussel-Centraal en Brussel-Zuid vervolledigen de top drie.

De vele pendelaars die dagelijks in Brussel gaan werken, maken van de drie grote stations van de hoofdstad ook de drukste stations van het hele land. In Brussel-Centraal werden 59.258 reizigers geteld op een weekdag, in Brussel-Zuid 58.461.

Het eerste Vlaamse station staat op de vierde plaats. In Gent-Sint-Pieters werden op een weekdag 56.314 mensen geteld. Dan volgen Antwerpen-Centraal (34.998) en Leuven (34.267). Het drukste station in Wallonië is Ottignies (22.567) op de zevende plaats. De top 10 wordt vervolledigd door Mechelen (20.886), Namen (20.156) en Brugge (18.506).

De top 10 bestaat uit dezelfde stations als twee jaar geleden. Ook toen stond Brussel-Noord bovenaan met gemiddeld 63.104 instappende reizigers op een weekdag. Vorig jaar publiceerde de NMBS de tellingen niet.

Brussel-Zuid in het weekend

In het weekend is Brussel-Zuid het drukste station van het land, gevolgd door Gent-Sint-Pieters.
Van de 549 stopplaatsen zijn er zeven waar er op een weekdag minder dan 20 reizigers geteld worden. Ze liggen allemaal in Wallonië. De minst drukke stopplaats in Vlaanderen is die van Aalst-Kerrebroek, met 26 reizigers op een weekdag.

De cijfers moeten wel met een korrel zout worden genomen. Het gaat om visuele tellingen gedurende een korte periode (elk jaar in oktober), waardoor de foutenmarge aanzienlijk kan zijn. De NMBS gebruikt ze vooral om trends op langere termijn te ontdekken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?