Fietsers in de Wetstraat op de autoloze zondag van 20 september 2020.

Olieconsumptie fors verminderen met nieuwe autoloze zondagen, stelt Groen voor

© Belga
13/03/2022

Groen lanceert enkele voorstellen die de olieconsumptie fors moet verminderen, nu de prijzen aan de pomp de pan uitswingen. Zo denkt voorzitster Meyrem Almaci eraan om opnieuw autoloze zondagen te organiseren of om de maximumsnelheid op de autosnelwegen te beperken tot 110 km/uur, naar het voorbeeld van Nederland.

Wat op de regeringstafel ligt, is momenteel niet genoeg voor de Vlaamse groenen. "Als we nu enkel de taksen op brandstof verlagen, maar verder niets structureels of fundamenteels doen, dan zitten we elke twee jaar in dezelfde crisis en worden we als samenleving nooit onafhankelijker van onze fossiele brandstoffenverslaving", vindt Almaci.

"Daarom is er nood aan een aanbod aan alternatieven voor de auto. Alleen zo maken we van deze crisis ook een kans waarbij we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen op een sociale en duurzame manier verminderen."

Goedkoper openbaar vervoer en 'fors mobiliteitsbudget'

Federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) had vrijdag overleg met Energia, de vroegere Petroleumfederatie. Hij gaf mee dat er actief gezocht wordt naar een duurzame oplossing waarbij zowel buitensporige brandstofprijsstijgingen voor de consument als verlies voor brandstofdistributeurs kunnen vermeden worden.

Maar Groen wil dus verder gaan en wil dat er een "fors mobiliteitsbudget" komt voor iedereen die de auto wil wegdoen, wil de ticketprijzen voor het openbaar vervoer tijdelijk verlagen, de btw voor de aankoop van een nieuwe fiets verlagen naar 6 procent, stationsparkings gratis maken en forse investeringen doen in nieuwe bus-, tram- en treinlijnen.

Opnieuw autoloze zondagen

Dat alles zal echter niet volstaan, vindt de partij. De olieconsumptie in ons land moet fors naar beneden, want "een groot deel daarvan wordt vandaag gebruikt om de Russische oorlog te financieren en fossiele brandstoffen hebben een nefast effect op de klimaatverandering".

Die olieconsumptie verminderen kan volgens Groen door opnieuw autoloze zondagen te organiseren, deelmobiliteit te promoten en de snelheid op de autosnelwegen naar 110 km/uur te verlagen. In Nederland werd de maximumsnelheid op snelwegen in 2020 overdag verlaagd naar 100 km/u, vanwege de stikstofcrisis daar.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni