Ongevallen met elektrische steps in Brussel meer dan verdrievoudigd

CD
© BRUZZ - Belga
18/05/2022

Tijdens de eerste drie maanden van 2022 zijn in Brussel 838 letselongevallen geregistreerd. Dat is een stijging van 30 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Opvallend: het aantal letselongevallen met e-stepgebruikers is meer dan verdrievoudigd: van 36 naar 122. Dat leert de verkeersbarometer die verkeersinstituut Vias woensdag publiceert op basis van cijfers van de federale politie.

Het aantal letselongevallen in Brussel nam toe met 31 procent van 639 naar 838. De stijging is het grootst bij elektrische steps (+ 238,9 procent) en bromfietsers (+ 109,7 procent). Ook bij voetgangers (+14,9 procent), fietsers (+28 procent) en auto-inzittenden (+ 20 procent) is er een stijging. Bij (lichte) vrachtwagens bleef het aantal letselongevallen gelijk en bij motorfietsers is er een heel lichte daling (- 2,5 procent).

Ook op nationaal vlak is er een stijging van alle indicatoren. Het aantal letselongevallen steeg met 22 procent tot 8.068, tegenover 6.587 een jaar geleden.

Dodelijke slachtoffers

In Vlaanderen was er een lichte stijging van het aantal verkeersdoden (van 46 naar 50), in Brussel (van 2 naar 4) en Wallonië (van 26 naar 57) verdubbelde het aantal verkeersdoden. Het Waalse cijfer wordt mee beïnvloed door het ongeval in Strépy waar zes voetgangers/carnavalisten het leven lieten.

De resultaten moeten met de nodige voorzichtigheid bekeken worden, omdat het over een korte periode gaat maar laten geen gunstige evolutie zien. Gedurende deze periode vorig jaar waren er nog zware beperkende coronamaatregelen zoals een avondklok en verplicht telewerk, aldus Vias. "Er is geen sprake meer van een structurele verbetering zoals we die tot enkele jaren geleden meemaakten. Nieuwe fenomenen zoals e-steps moeten aandachtig gevolgd worden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit, Veiligheid, Vias, verkeersongevallen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni