Ontwikkelaar kapotte fietsrouteplanner Bike.brussels belooft beterschap

© PhotoNews
| Fietsen op de Kleine Brusselse Ring.
Updated: 05-12-2019 - 15:01

De fietsrouteplanner van Bike.brussels is al maanden onbruikbaar. Ontwikkelaar Open Knowledge Belgium had lang geen tijd om het op te lossen, Brussel Mobiliteit wacht op de nog te ontwikkelen mobiliteitsapp Mobility as a Service (MaaS).

De routeplanner werd ontwikkeld tijdens Open Summer of Code 2018, georganiseerd door Open Knowledge Belgium, door 7 studenten. Pascal Smet (one.brussels) gaf destijds de opdracht om de gewestelijke fietsroutes te integreren op een kaart met open data, om ze bijvoorbeeld in de toekomst makkelijker te integreren in een routeplanner. De studenten gingen een stapje verder en ontwikkelden zelf een eerste opzet van de routeplanner.

Die routeplanner werkte aanvankelijk prima en was direct voor iedereen beschikbaar, maar wanneer je sinds augustus van dit jaar probeert een route van A naar B door het Brussels gewest uit te zetten, krijg je geen straat meer te zien. Een adres invoeren kan nog wel, maar het is lastig navigeren zonder kaart.

Fietsrouteplanner
Dit krijg je nu te zien wanneer je een route probeert te plannen.

Brussel Mobiliteit zegt dat de verantwoordelijkheid voor de routeplanner nog altijd bij Open Knowledge Belgium ligt. "Momenteel kunnen wij onze schaarse middelen hiervoor niet inzetten", aldus woordvoerster Inge Paemen.

Paemen verwijst daarnaast naar het feit dat er een nieuwe app aankomt waarin alle alternatieve vervoersmodi gebundeld worden: Mobility as a Service (MaaS). Een paar weken geleden werd echter gecommuniceerd dat de lancering van die app nog twee jaar op zich kan laten wachten.

Open Knowledge Belgium geeft echter aan dat de verantwoordelijkheid voor de routeplanner zeker niet meer bij hen ligt. "Na afloop van Open School of Summer blijven wij projecten 6 maanden lang hosten. In het geval van de fietsrouteplanner zijn wij gezien het uitblijven van verdere afspraken met Brussel Mobiliteit niet verantwoordelijk voor het onderhoud en de verdere ontwikkeling van de software. Aangezien er vanuit Brussel Mobiliteit geen initiatief werd genomen met betrekking tot de fietsrouteplanner, hebben we als Open Knowledge Belgium de hosting voortgezet op vrijwillige basis, zonder enige verantwoordelijkheid."

Oplossing in de loop van december

Hoewel Open Knowledge Belgium zegt niet langer verantwoordelijk te zijn voor de routeplanner, is de organisatie momenteel wel bezig met het oplossen van de problemen. "Helaas gaat het bij het huidige probleem met de routeplanner om meer dan onderhoud en vonden onze vrijwilligers tot nu toe onvoldoende tijd om het op te lossen", laat Dries Van Ransbeeck van Open Knowledge Belgium weten. Hij belooft echter beterschap: "Volgende maand wordt de routeplanner gemaakt. In de loop van december zullen fietsers er opnieuw gebruik van kunnen maken."

Het probleem is volgens Open Knowledge Belgium ontstaan doordat het maximum aantal gebruikers werd overschreden om gratis gebruik te kunnen maken van een van de achterliggende diensten van Mapbox, dat de kaarten van OpenStreetMap Belgium ter beschikking stelt. Van Ransbeeck: "Als kortetermijnoplossing zijn we overgeschakeld op een nieuw account, maar voor een structurele en duurzame oplossing zullen we in opdracht van Brussel Mobiliteit de resterende pijnpunten aanpakken tijdens de komende 6 maanden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?