Op hol geslagen trein: werken aan spoor afgerond

© TreinTramBus
| (archiefbeeld)
Updated: 24-04-2018 - 16:49

Een ontkoppeld treinstel is dinsdagochtend vanuit Brussel-Noord op eigen houtje gaan rijden. Richting Schaarbeek botste het lege treinstel op een rijdende trein. Het voorval zorgde voor vertragingen tijdens de avondspits, maar die lijken te verdwijnen nu het spoor weer vrijgemaakt is.

Het voorval zorgde voor vertragingen tijdens de avondspits, omdat er ter plaatse slechts één spoor toegankelijk was. Een tiental treinen moesten worden geschrapt, anderen reden niet verder dan Brussel-Noord. Treinen die wel reden, liepen vertraging op omdat zij moesten wachten tot het getroffen spoor opnieuw vrij was.

Ondertussen zijn de werken aan het spoor afgerond en werd het treintoestel weggesleept, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. Het treinverkeer zou daardoor opnieuw moeten normaliseren in de loop van de vroege avond. Hij sluit evenwel niet uit dat bepaalde treinen wel nog vertraging op zullen lopen. Vooral verbindingen richting Leuven en Limburg kunnen daardoor getroffen worden, aldus Crols.

'Beperkte schade'

Het treinstel werd dinsdagochtend rond 11 uur losgekoppeld in het Noordstation. Het kwam om nog onduidelijke redenen in beweging. Er was ook geen machinist aan boord, en mogelijk werd het treinstel niet geblokkeerd. Het rolde richting Schaarbeek, en botste volgens Crols ‘onzacht’ op een rijdende trein onderweg naar een werkplaats.

Ook de andere trein was leeg, op de machinist na, die ongedeerd bleef. De materiële schade bleef volgens Crols beperkt. Hoe het ongeluk precies gebeurde, en hoe de trein vanzelf in beweging kwam, wordt onderzocht. “Niemand raakte gewond, maar elk incident dat de veiligheid in het gedrang brengt mag niet voorvallen,” benadrukt Crols.

Spoor trein
© ED
| NMBS-medewerkers lopen ter plaatse de sporen af.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?