Een simulatiebeeld van het nieuwe treinstation van Etterbeek, met een helder, wit stationsgebouw
© Multiple-SEA-SECA-Studio Roma | Een simulatiebeeld van het nieuwe treinstation van Etterbeek, met een helder, wit stationsgebouw.

Openbaar onderzoek gestart voor renovatie station Etterbeek

SD
© BRUZZ
11/12/2023

Het openbaar onderzoek voor de renovatie van het station van Etterbeek is geopend, en loopt nog tot 22 december. Het project omvat de vernieuwing van de volledige stationsomgeving, met onder andere een nieuw stationsgebouw en een fietsers- en voetgangersbrug.

Het station van Etterbeek ligt op de grens tussen Etterbeek en Elsene en werd in 1854 opgetrokken. Dat allereerste stationsgebouw bestaat nog steeds, langs perron 4 en zal gerestaureerd worden.

Ook de luifel en de twee steektrappen, met smeedijzeren balustrades en gietijzeren kolommen, worden gerenoveerd. De monumentale trap wordt opnieuw opengesteld voor het publiek en moet opnieuw het boven- en benedenstation met elkaar verbinden.

In 1906 werd langs de Generaal Jacqueslaan een nieuw station gebouwd (toen de Boulevard Militaire). Dit gebouw werd later nog gewijzigd tot wat nu het huidige reizigersgebouw is.

Het gebouw had echter geen uitgesproken architecturaal belang en wordt nu gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe constructie met een wachtruimte, een loket en een beveiligde fietsenstalling zonder echte buitenschil.

Voetgangersbrug

Een van de grootste veranderingen is een nieuwe voetgangers- en fietsersbrug die de VUB- en ULB-campus met het station zal verbinden en doorloopt tot het kerkhof van Elsene.

De loopbrug bedient net als het gebouw elk perron via een lift. Alle perrons zullen ook toegankelijk zijn via drie trappen.

Ook komt er een tuinzone in het spoorgedeelte die moet bijdragen aan de ecologische continuïteit van het Woluwedal. In de tuin, vlak bij de voetgangers- en fietsersbrug, komt een tweede fietsenstalling, waardoor in totaal plaats is voor 196 fietsen.

Een simulatiebeeld van het nieuwe treinstation van Etterbeek, met een helder, wit stationsgebouw
© Multiple-SEA-SECA-Studio Roma | Het station van Etterbeek moet nog meer een echte toegangspoort tot de stad en de naburige universiteitswijk worden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie