Het tracé van de toekomstige Tram 10 naar Neder-Over-Heembeek_(c)_MIVB

| Het tracé van de toekomstige Tram 10 naar Neder-Over-Heembeek.

Openbaar onderzoek naar nieuwe tram 10 van start

KVDP
© BRUZZ
20/04/2022

Het openbaar onderzoek naar de nieuwe tramlijn 10 is woensdag van start gegaan. Een maand lang kunnen burgers de plannen inkijken en opmerkingen geven over het nieuwe tracé dat Rogier moet verbinden met het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek. Ook de openbare ruimte langs het traject wordt volledig heringericht.

De MIVB diende de vergunningsaanvraag voor tram 10 eind vorig jaar in. Met de nieuwe tramlijn wil de openbaarvervoermaatschappij de (pre)metrohalte Rogier verbinden met het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek. De tram zal via bestaande sporen rijden tot de halte Heembeek, en zal van daar tot het Militair Hospitaal over een nieuw tracé van 5,5 kilometer verdergaan. Onderweg stopt de tram aan onder meer het Noordstation, Jules de Trooz, Docks Bruxsel en het Nelson Mandelastadion.

Woensdag 20 april is het openbaar onderzoek naar de nieuwe tramlijn van start gegaan. Nog tot 19 mei kunnen burgers de plannen inkijken via het online-platform Openpermits en bezwaren en opmerkingen geven. In een volgende stap zal de overlegcommissie zich over het dossier buigen. Die staat geagendeerd op 8 juni.

Tijdens de overlegcommissie zullen de MIVB en andere betrokken partijen het project voorstellen. Wie wil kan er ook het woord vragen. De commissie geeft vervolgens een niet-bindend advies (gunstig, ongunstig, gunstig mits voorwaarden), waarna het Gewest kan beslissen om de vergunningen toe te kennen.

Extra bomen

De tramlijn zal in het centrum van Neder-Over-Heembeek niet op een eigen tracé rijden, maar op de openbare weg. De plannen voorzien wel eenrichtingsverkeer om doorgaand autoverkeer te weren en verkeershinder te vermijden. Vanaf de Korte Groenweg tot het eindpunt aan het Militair Hospitaal heeft de lijn een eigen bedding. Hier komen ook nieuwe tweerichtingsfietspaden. Door de tramsporen zal de De Tyraslaan per rijrichting nog één rijstrook voor auto's overhouden, in plaats van twee vandaag.

Tot slot worden langs het tracé extra bomen voorzien en zal het aantal parkeerplaatsen dalen.

Buurtverzet

Sinds de lancering van het nieuwe tramproject is er verzet van buurtbewoners in Neder-Over-Heembeek. Sommige handelaars vrezen het einde van hun commerciële activiteiten in de deelgemeente van de Stad Brussel als de werken binnenkort van start gaan.

Door het nieuwe tramtracé verdwijnen hier en daar parkeerplaatsen. Tegenstanders vrezen ook lawaai- en trillingshinder en zien een beter alternatief in gelede bussen. In februari stapten buurtbewoners naar het Brussels Parlement met een petitie van 2.500 handtekeningen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Neder-Over-Heembeek, Mobiliteit, tram 10, MIVB, openbaar vervoer, openbare ruimte, heraanleg, parkeerbeleid, vergroening

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni