Opnieuw fietsster slachtoffer van agressie: haren uitgetrokken en in gezicht gespuwd

© Tina Schuermans via Facebook
| De vrouw getuigt op Facebook dat een autobestuurder haar haren uittrok en haar hoofd tegen de wagen stootte.
Updated: 02-11-2020 - 14:27

Een jonge vrouw die zondag met de fiets in de buurt van de Zuidmarkt reed, is slachtoffer geworden van verkeersagressie. De autobestuurder zou haar daarbij in het gezicht hebben gespuwd. "Het was echt een fontein, ik hing helemaal onder het speeksel", vertelt het slachtoffer. De politie belooft deze maandag nog een nieuw verhoor omdat er zondag geen enkele Nederlandstalige agent aanwezig was om het slachtoffer te ontvangen.

De vrouw plaatste haar getuigenis zondagavond in de Facebookgroep 'Uit sympathie voor de Brusselse fietser'. In de post vertelt zij dat ze zondagmiddag samen met haar vriendin naar de Zuidmarkt was geweest. Bij het weggaan wilden de vrouwen richting het centrum van Brussel-Stad fietsen, maar door werken aan de Zuidlaan wisten ze niet goed om zij moesten omrijden. Ze fietsten daarom via de Jamarlaan en het Baraplein om via kleinere straten weer op de Kleine Ring uit te komen.

Dat vertelt het slachtoffer aan BRUZZ. "We fietsten op de grote baan en ik hoorde scheurende banden en motorgebrul achter ons", aldus Tina. "Mijn vriendin riep naar de mannen: 'What the fuck, doe eens normaal' en op dat moment hield ik al halt aan het begin van een eenrichtingsstraat. Ik zag dat de mannen hun raam openden en begonnen te schelden naar ons. Ze zeiden 'nique ta mère' dus heb ik teruggeroepen 'nique ta mère aussi', 'doe eens kalm' en dat we recht hadden om daar te fietsen."

Om aan de wagen te ontkomen, reden Tina (28) en haar vriendin (25) een eenrichtingsstraat in. Het gaat om de Zelfbestuurstraat, die van het Baraplein tot aan het Luchtvaartsquare loopt. "Wij dachten snel via die eenrichtingstraat tot aan het pleintje te fietsen, waar de auto toch niet in kon", zegt Tina. "Maar zij zijn diezelfde eenrichtingsstraat in de tegenovergestelde richting ingereden en reden ons klem."

Daarop zou de autobestuurder zijn raam hebben geopend en de dames gevraagd "wat hun probleem was". "Ik zei dat er helemaal geen probleem was, maar ik was uiteraard kwaad en toen ik het zei vloog er wat speeksel van mij op hem", vertelt Tina. "Hij begreep het alsof ik expres op hem gespuwd had. Dus hij stapte uit, trok aan mij, duwde mijn hoofd tegen de auto. Gelukkig had ik een helm aan." Bij het trekken heeft de bestuurder ook haren uitgetrokken van Tina. Toen zij zich wou losrukken uit de greep van de autobestuurder, heeft hij tweemaal in haar gezicht gespuwd. "Het was echt een fontein, ik hing helemaal onder het speeksel", vertelt het slachtoffer.

Politieverhoor

Volgens Tina hebben zij en haar vriendin een halfuur moeten wachten tot de politie kwam na meerdere telefoontjes. Tina's vriendin had een alarmpje op zak dat ze liet afgaan. Enkele voorbijgangers zouden verbouwereerd hebben toegekeken, maar niet hebben ingegrepen. Een buurtbewoner die haar hoorde schreeuwen, is uiteindelijk wel tussengekomen om de autobestuurder te kalmeren en iedereen aan te manen rustig te wachten tot de politie er was.

"Toen zij uiteindelijk kwamen, konden de agenten enkel Frans", vertelt Tina. Er werden wel twee Nederlandstalige collega's opgeroepen om de twee vrouwen naar het politiebureau te brengen. "In de auto hebben wij ons verhaal kunnen doen, en de agenten zeiden we in het bureau onze verklaring in het Nederlands zouden kunnen afleggen en dat we de autobestuurder en de passagier niet meer zouden moeten zien. Dat stelde ons gerust."

Aangekomen in het politiecommissariaat kwamen de twee vrouwen dan toch terecht in dezelfde ruimte als de twee personen in de wagen. Ook kon de agent die het verhoor moest afnemen, enkel Frans. "Ik heb mijn verhaal proberen doen in het Frans en het Engels, maar vanaf ik vertelde dat ik per ongeluk had gespuwd op de bestuurder bij het roepen, leek dat genoeg voor de agent om het verhoor af te ronden. Zij doen nu alsof ik in de fout was dat ik heb gespuwd en ik heb niet meer kunnen vertellen dan dat - terwijl het echt gevecht pas nadien is begonnen. Het feit dat die man mij heeft ondergespuwd, is zelfs niet meer aan bod gekomen tijdens het gesprek."

In haar Facebookpost vertelt Tina ook dat zij vingerafdrukken en foto's heeft moeten laten maken. "Een verschrikkelijk gevoel, alsof ik plots de misdadiger was", besluit zij in haar bericht.

De politiezone Brussel-Zuid bevestigt dat er zondag een verhoor is geweest in het politiebureau van Anderlecht. "Het klopt dat er op dat moment geen Nederlandstalige agent aanwezig was", zegt woordvoerster Kathleen Calie van de zone Zuid. "Wij willen het slachtoffer en de getuige (de vriendin, red.) vandaag opnieuw laten langskomen voor een verhoor in het Nederlands. Ik zal me persoonlijk met de zaak bezighouden", zegt Calie nog.

Tina zegt zelf nog niet gecontacteerd te zijn geweest voor een tweede verhoor, maar heeft wel al contact opgenomen met de slachtofferhulp van het CAW en denkt aan verdere juridische stappen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?