Bouw metrolijn 3: nieuwe werffase start met rotonde op kleine Brusselse ring

Stalingradlaan
© Google Street View
| Aan het kruistpunt van de Stalingradlaan en de Zuidlaan worden belangrijke verkeerswijzingen doorgevoerd en komt er een rotonde op de kleine ring.

De werken aan de bouw van de Brusselse metrolijn 3 en het station Toots Thielemans in de Brusselse Zuidwijk gaan op 7 september een nieuwe fase in. Aan het kruispunt van de Stalingradlaan en de Zuidlaan worden belangrijke verkeerswijzingen doorgevoerd en komt er een rotonde op de kleine ring. Vanaf 19 oktober gaan de echte grondwerken van start.

De voorbereidende werken voor de komst van metro 3 zijn afgerond. Nu kan de bouw van het nieuwe metrostation Toots Thielemans en van de 650 meter lange verbindingstunnels beginnen. Daarvoor zijn enkele belangrijke aanpassingen nodig op vak van mobiliteit. Verschillende wegen en voet -en fietspaden worden aangepast en het nabije kruispunt op de kleine ring worden vanaf 7 september omgebouwd tot een grote rotonde met middenin een werfzone.

De Stalinggradlaan, de Maurice Lemonnierlaan, de Jamarlaan en de Zuidlaan komen samen op de rotonde die wordt uitgerust met een nieuw systeem verkeerslichten. Automobilisten worden geïnformeerd over de gewijzigde verkeerssituatie via dynamische borden.

Op 19 oktober kunnen dan de echte grondwerken van start gaan. Voor de bouw van de 650 meter aan nieuwe infrastructuur, inclusief het station Toots Thielemans, zal 500.000 ton aan grond worden afgegraven. In de plaats komt 120.000 kubieke meter beton en 15.000 ton staal. Tegen 2025 moeten de werken volledig afgerond zijn. De rotonde blijft voor de hele duur van de werken.

De zondagse Zuidmarkt kan nog steeds plaatsvinden tijdens de werken, maar wordt wel lichtjes verplaatst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?