Opnieuw minder treinen door personeelsuitval bij NMBS

© PhotoNews
| Een trein aan het perron in Brussel Noord

De NMBS moet door personeelsuitval het treinaanbod tijdelijk met 6,5 procent verminderen. De verandering gaat in op woensdag 26 januari, meldt de spoorwegmaatschappij maandag.

Door de toename van het aantal coronabesmettingen wordt de NMBS geconfronteerd met medewerkers die afwezig zijn door ziekte of die thuis in quarantaine zitten.

Met de inperking van het aanbod wil de spoorwegmaatschappij vermijden dat treinritten onvoorzien geschrapt moeten worden. Er zal volgens de NMBS extra aandacht gaan naar de treinen die vooral worden gebruikt door scholieren en studenten.

Concreet wordt vanaf woensdag 26 januari op weekdagen een van de vier IC-treinen per uur tussen Antwerpen en Brussel geschrapt. Ook de IC-treinen tussen Bergen en Aulnoye en tussen Namen-Charleroi en Maubeuge worden tijdelijk geschrapt, zowel tijdens de week als tijdens het weekend. Reizigers richting Frankrijk reizen best via Rijsel.

S-treinen

Daarnaast wordt een aantal voorstedelijke treinverbindingen (S-treinen) tijdelijk geschrapt of aangepast. De S7 Halle - Vilvoorde en de S9 Landen - Brussel-Schuman worden geschrapt, behalve een S9-trein ’s ochtends vanuit Landen om het woon-schoolverkeer te verzekeren.

In de regio rond Antwerpen schakelt de S32-verbinding tussen Puurs, Antwerpen, Essen en Roosendaal over op een trein per uur in plaats van elk half uur. Voor en na schooltijd wordt tussen Puurs en Antwerpen een tweede trein per uur behouden, telkens in beide richtingen.

De S42 Flémalle-Haute - Luik - Liers in de Luikse regio wordt ook geschrapt, uitgenomen twee treinen (één in elke richting) ’s ochtends voor het woon-schoolverkeer.

In de regio van Gent wordt de S53-treinverbinding tussen Gent-Sint-Pieters en Lokeren geschrapt. Het station van Beervelde wordt bediend door een extra stop van de IC-treinen tussen Oostende en Antwerpen.

In de regio van Charleroi schakelt de S61 tussen Charleroi, Namen en Jambes over op een trein per uur in plaats van elk half uur. Voor en na schooltijd wordt wel een tweede trein per uur behouden.

Piekuurtreinen

Tenslotte wordt nog een aantal piekuurtreinen geschrapt. Het gaat om twee S63-treinen tussen Charleroi-Zuid en Erquelinnes (een in elke richting), twee P-treinen tussen Oostende en Brussel (een in elke richting) en een P-trein ’s avonds van Brussel-Zuid naar Visé.

De NMBS laat weten dat ze de nodige maatregelen zal blijven nemen zodat treinen niet onvoorzien moeten worden geschrapt. Ze raadt reizigers aan om de dag voor hun treinreis de online reisplanner of mobiele app te raadplegen. Die houdt vanaf dinsdag 25 januari volledig rekening met het aangepaste treinaanbod.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?