Opnieuw taxi- en Uberprotest op 28 mei aan Pachecolaan

© BRUZZ

De chauffeurs betogen op 28 mei opnieuw tegen de controles die ze moeten ondergaan en eisen vooruitgang in het door de Brusselse regering beloofde taxiplan. Dat kondigen de drie sectororganisaties (ABCL-UCLB -USCP) donderdag in gemeenschappelijk front aan.

De toegelaten manifestatie start om 10 uur op de Pachecolaan in centrum Brussel. De organisaties klagen in een mededeling aan dat de VVC-chauffeurs sinds hun laatste ontmoeting begin maart met minister-president Rudi Vervoort in een voortdurende onzekerheid leven.

Op vraag van de Brusselse regering past Brussel Mobiliteit de wet van 1995 toe, die het gebruik van smartphones verbiedt door chauffeurs die via platformen werken. Sindsdien vinden regelmatig controles plaats, die voor "constante stress" zorgen bij de chauffeurs.

'Stop de PV's'

Daarom hebben ze besloten om hun stem te laten horen en aan de minister-president te vragen om de controles te stoppen "om het klimaat te kalmeren, maar ook de betrokken gezinnen te sparen van de mogelijke sancties". Ook eist het gemeenschappelijk front dat de reeds uitgeschreven PV's zonder gevolg worden geklasseerd.

"We vragen de minister-president om de juridische procedures te stoppen en een overgangsperiode in te stellen tot de nieuwe hervorming waarop de sector wacht", stelt woordvoerder van het gemeenschappelijk front, Asmaa Snaibi.

Deelnemen aan overleg taxiplan

Het gemeenschappelijk front wil ook deelnemen aan het overleg rond het nieuwe taxiplan. Sinds de ontmoeting met Vervoort in maart is er geen enkele ontmoeting geweest.

"Indien de minister-president, zoals hij aangekondigd heeft, tegen de zomer een eerste versie van het plan wil, nodigt het gemeenschappelijk front hem uit om zo snel mogelijk de betrokken actoren samen te roepen om vooruitgang te boeken", aldus nog de mededeling van het front. Dat wil absoluut "een sociaal bloedbad voor de 2.000 chauffeurs en hun Brusselse gezinnen" vermijden.

Volgens Brussels parlementslid Christophe De Beukelaer (CDH) is de aangekondigde betoging het gevolg van het beleid van de Brusselse regering. "De minister-president laat het dossier rotten. Begin maart beloofde hij een nieuwe taxi-ordonnantie tegen de zomer. De zomer nadert en er is nog niets. Erger nog, we merken dat de VVC-chauffeurs nog nooit geraadpleegd werden", benadrukt hij.

De oppositiepartij eist dat de minister-president dringend de chauffeurs bij zich roept om het vertrouwen te herstellen en dat de controles worden opgeschort.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?