Opvallend vonnis politierechter over zone 30, 'maar geen gevaar voor Stad 30'

© PhotoNews
| Een zone 30 in het Brussels gewest.

Een autobestuurder die aan 64 kilometer per uur werd geflitst in de zone 30 in Schaarbeek heeft gelijk gekregen van de politierechtbank. Volgens de rechter heeft de gemeente de zone 30 ingevoerd op een “onjuiste manier, zonder aan te tonen dat de zone 30 nodig is door een concreet gevaar.”

Het gaat om een vonnis van de Franstalige politierechtbank in Brussel in oktober vorig jaar, enkele weken voor de invoering van de algemene zone 30 in Brussel. Een autobestuurder reed aan een snelheid van 64 kilometer per uur door de Koninklijke Sint-Mariastraat in Schaarbeek, een gemeente waarvan het hele grondgebied al langer zone 30 is.

Aangezien de bestuurder geflitst werd aan een snelheid die meer dan twee keer de toegestane snelheidslimiet is, moest hij voor de politierechter verschijnen. En die gaf de bestuurder gelijk, meldt de Franstalige zender RTL. “De gemeente Schaarbeek heeft besloten om de zone 30 op een onjuiste manier toe te passen op de meerderheid van de wegen, zonder rekening te houden met de specifieke situatie van elke verkeersas. Een zone 30 invoeren kan alleen als er een concreet gevaar is”, stelde politierechter Lionel Van Damme.

'Algemene zone 30 schiet doel voorbij'

De autobestuurder werd uiteindelijk beboet voor een snelheidsovertreding in een zone 50. Maar volgens sommige juristen zou het vonnis ook een precedent kunnen scheppen voor de algemene zone 30 die sinds 1 januari van kracht is. “Zonder het expliciet te zeggen stelt de politierechter dat de veralgemening van de zone 30 het doel van de ‘echte’ zone 30 die bescherming biedt in de omgeving van scholen en dichtbevolkte wijken voorbijschiet”, aldus jurist Olivier Emsix-Mestreit.

“Burgers zullen deze uitspraak van de politierechter kunnen volgen, en het parket lijkt de redenering dat de algemene zone 30 contraproductief is op vlak van verkeersveiligheid te volgen, want het parket was niet in beroep gegaan tegen die uitspraak”, aldus Emsix-Mestreit nog.

'Geen gevaar voor algemene zone 30'

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) wil voorlopig niet reageren op het vonnis. Morgen volgt een persconferentie over de Stad 30, de algemene zone 30 in Brussel. Een aspect dat onder meer besproken zal worden, is de handhaving. Daar zal ook de Brusselse procureur des konings uitleg over geven. “De interpretatie van de rechter is opvallend, maar het vonnis vormt geen gevaar voor de algemene zone 30”, aldus de woordvoerder van Van den Brandt.

Ook activist Pieter Fannes, die actief is bij burgerbewegingen voor nul verkeersdoden, denkt niet dat het vonnis de algemene zone 30 kan bedreigen. “Een aantal juristen die sympathisant zijn hebben het vonnis hebben bekeken. Zij zijn van mening dat het parket in beroep had moeten gaan, want het kan niet de bedoeling zijn dat politierechters op eigen houtje politieke beslissingen ongedaan maken”, zegt Fannes.

“Het gaat bovendien over een vonnis uit oktober over de situatie in Schaarbeek”, gaat Fannes verder. De zone 30 was toen nog een uitzondering in Brussel en nog niet de norm. “Nu is de logica omgedraaid en sinds 1 januari is de norm in de bebouwde kom 30 kilometer per uur in Brussel. Dat staat expliciet in de wegcode, dus het zal moeilijk zijn om dezelfde argumentatie aan te halen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?