Tramhalte van de MIVB in Brussel

| Een tramhalte van de MIVB in Brussel.

Petitie tegen tram Neder-Over-Heembeek haalt 2.500 handtekeningen

JP
© BRUZZ
07/12/2021

Hoewel de aanvraag voor de bouwvergunning is ingediend, blijven sommige inwoners van Neder-Over-Heembeek zich verzetten tegen de toekomstige tramlijn 10. Ze dienden een petitie met meer dan 2.500 handtekeningen in bij het Brussels parlement.

Half november maakte de MIVB bekend dat tram 10 in Neder-Over-Heembeek nu in een nieuwe beslissende fase is gekomen. Na de impactstudie en de goedkeuring van het traject en de vervoerswijze werd de vergunning voor de aanleg van de openbare ruimte aangevraagd.

Tot nu toe zijn veel beslissingen in samenspraak gebeurd met institutionele partners zoals de Stad Brussel, Brussel Mobiliteit, Leefmilieu Brussel, de MIVB, maar ook handelaars, bedrijven en lokale burgers. "Deze actoren waren rechtstreeks betrokken bij het proces van het opstellen van de ontwikkelingsplannen voor hun wijk. Het proces heeft 18 maanden geduurd," herinnert de MIVB.

Toch wordt de tram, net als het participatieproces, ter discussie gesteld door het Collectif Citoyen Non au Tram à Neder Over Heembeek. Dit collectief heeft in september en oktober 2021 een petitie tegen het project verspreid die uiteindelijk 2.500 handtekeningen haalde. De petitie is ingediend bij het Brussels parlement, schrijft de krant La Capitale.

Meerdere petities

Een eerdere petitie met 1.500 handtekeningen werd in juni 2020 verzameld en overhandigd aan Philippe Close (PS), de burgemeester van Brussel. "Ons doel is om gehoord te worden, aangezien de Stad Brussel niet naar ons luistert. Het verzoekschrift is ontvankelijk verklaard en wij wachten op de datum van de hoorzitting," aldus een vertegenwoordiger van het collectief.

De initiatiefnemers hekelen het participatieproces, dat volgens hen niet transparant genoeg was. "Om deelnemers te werven voor het eerste panel werd een oproep geplaatst via een huis-aan-huisblaadje, via sociale media en via gemeentemagazine De Brusseleir," reageert de woordvoerster van de MIVB. "Voor het tweede panel werd een digitale verkiezing georganiseerd."

Ook inhoudelijk kanten de petitieschrijvers zich tegen de tram. Ze halen onder andere mogelijke overlast aan die de tram in hun straat zal veroorzaken, net als een verdere 'verstedelijking' van Neder-Over-Heembeek waar ze niet op zitten te wachten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni