| Bea Suys en Sonia Ringoot van het collectief 'Save Tram 55'.

Petitie voor tram 55 verzamelt 1.000 handtekeningen en wordt behandeld in parlement

MVDH
24/04/2023

Op 1.135 staat de teller inmiddels. Zoveel handtekeningen verzamelde het collectief Save Tram 55 tegen de aanleg van metro 3 en voor het behoud van tram 55 die van Evere tot aan Rogier rijdt. De petitie moet nu behandeld worden in het Brussels Parlement.

“De aanleg van metrolijn 3 vergt veel bouwplaatsen, materialen, uitstoot en energie. Het is een destructief project waarbij tram 55 en groene ruimtes worden geschrapt en de gezondheid en goede bereikbaarheid van het openbare vervoer worden ondermijnd”, klinkt het op het participatieplatform democratie.brussels wanneer je de petitie van Save Tram 55 wil ondertekenen. Die geplande nieuwe metrolijn, die klaar zou moeten zijn tegen 2030, moet Evere verbinden met Vorst, maar kon al op fel protest rekenen van buurtbewoners.

“Is het nog verantwoord door te gaan met de aanleg van een metrolijn tussen het Noordstation en Bordet terwijl andere prioriteiten veel dringender zijn”, vraagt medeorganisator Beatrijs Gabriëlla Suys uit Schaarbeek zich af, waarbij ze ook wijst naar het oplopende kostenplaatje. “Kan het Brussels Gewest, nu het op de rand van het faillissement staat, het zich nog wel veroorloven zoveel energie en overheidsgeld te investeren in een project waarvan het nut nog moet blijken?”

Hoorzitting

Save tram 55 denkt alvast van niet en pleit ervoor het verkeer in Brussel “opnieuw te vermenselijken” met meer bovengrondse ruimte voor mensen en minder voor auto's. “Wij willen een beter gebruik van overheidsgeld in alternatieve projecten die veel dringender zijn zoals de uitbouw van het Brusselse tramnet, de bouw en renovatie van sociale woningen en de isolatie van woningen”, klinkt het.

De petitie van het collectief, die sinds 30 november vorig jaar loopt, haalde intussen meer dan 1.000 stemmen. Dat betekent dat ze in het parlement behandeld zal worden. Een door 1.000 personen ondertekende petitie, met als voorwaarde dat de ondertekenaars minstens 16 jaar oud zijn en in het Brussels Gewest wonen, geeft immers recht op een hoorzitting in de bevoegde commissie. Aan La DH vertelde de voorzitster van de commissie Mobiliteit Anne Charlotte d'Ursel (MR) al dat die hoorzitting is vastgesteld op 23 mei. Dat werd aan BRUZZ bevestigd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Save Tram 55 , petitie , Commissie Mobiliteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni