Picnic the Bridge: 'Vandaag zijn er kinderen aan het spelen op de Kleine Ring'

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 11 en zondag 12 juni 2022
Updated: 12-06-2022 - 17:03

Tien jaar na Picnic the Streets blazen activisten de picknickacties nieuw leven in. Het is de brug aan de Vlaamsepoort dit keer, die volgens zo'n driehonderd opgedaagde deelnemers dringend bevrijd moet worden van de autodruk.

De Vlaamsepoort, op de grens van Brussel en Molenbeek, is volgens de deelnemers aan de picknickactie "het levende symbool van de ondraaglijke traagheid in de Brusselse politiek." Ze noemen het een zwart punt vanwege de autodruk, verkeersagressie, ongezonde lucht en lawaaihinder. Fotograaf Ivan Put bracht de verkeerssituatie aan de Vlaamsepoort in beeld.

Beelden: Ivan Put

De politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene laat weten dat er zo'n driehonderd deelnemers werden geteld bij de actie. Tot nu toe verloopt de actie - die nog zeker tot 17.30 duurt - zonder problemen. Een klein stukje van de Kleine Ring (de brug tussen Gentsesteenweg en Antoine Dansaertstraat) werd afgesloten.

Picnic the Bridge is een startschot van een reeks acties die niet alleen de Vlaamsepoort in vraag stellen, maar ook de Kleine Ring en de plaats die de auto inneemt in de stad. "Vandaag zijn er kinderen aan het spelen op de Kleine Ring," zegt Lieselotte Gevens van stadsbeweging BRAL, één van de organisatoren.

Uit het CurieuzenAir burgeronderzoek blijk dat de Vlaamsepoort een van de vervuilendste punten is in Brussel. Dat moet veranderen, vindt Gevens. "Je ziet in het circulatieplan van de Vijfhoek dat de verkeerssituatie niet in vraag wordt gesteld."

Het doel van de actie Picnic the Bridge is dan ook de autodruk te verminderen, om de omgeving leefbaarder te maken en verkeersveiliger. Deelnemer Joost Vandenbroele was er tien jaar geleden ook bij. "We staan hier met een gelijkaardige strijd en eisenpakket als toen," zegt hij.

Picnic the Bridge is een samenwerking van een hele reeks organisaties, waaronder de Fietserbond, Filter Café Filtré, Citizennne, Heroes for Zero, GRACQ en BRAL. De picknickactie op de brug moet het startschot betekenen van een beweging die nog vaker kennis uitwisselt en acties organiseert rond het thema.

picnic_the_bridge.jpg
© JV/BRUZZ
| De Vlaamsepoort, op de grens tussen Molenbeek en Brussel Stad, is een moeilijk verkeerspunt.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?