Politie Brussel Noord registreerde 20 procent meer verkeersovertredingen in lockdown

© Saskia Vanderstichele
| Een snel rijdende auto op de Schaarbeekse Lambermontlaan.

De lokale politie van de zone Brussel Noord heeft in de periode dat de strengste coronamaatregelen golden, tussen maart en mei, liefst 20 procent meer verkeersovertredingen vastgesteld dan in de eerste maanden van het jaar. Dat meldt de politiezone woensdag. "We vermoeden dat er tijdens de lockdown meer sprake was van onaangepast rijgedrag."

"Verkeersveiligheid is al enkele jaren één van de prioriteiten van onze politiezone Brussel Noord en dat was tijdens de coronacrisis niet anders", zegt de woordvoerster van de zone. "Ook tijdens de lockdown bleven we daarvoor verbaliseren."

Zo stelde de politie Brussel Noord in het eerste halfjaar (januari-mei) 46.944 verkeersovertredingen vast, een stijging van maar liefst 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In meer dan 50 procent van de gevallen, 24.774 om precies te zijn, ging het om onaangepast rijgedrag, en in 14.131 gevallen om foutparkeren. Het aantal verkeersongevallen met lichamelijke letsels is in diezelfde periode wel gedaald met maar liefst 32 procent, van 178 naar 121.

Tijdens de lockdown werd het politiewerk gedeeltelijk geheroriënteerd, met de zogenaamde covid-patrouilles, maar de politiezone bleef inzetten op verkkeersveiligheid, en stelde tussen maart en mei 28.945 verkeersovertredingen vast, een stijging van meer dan 20% tegenover het begin van het jaar.

"De overtredingen beslagen maar liefst 60 procent van het totaal aantal voor dit jaar", aldus de politiewoordvoerster. "Meer dan 50 procent van de overtredingen, 16.407, zijn gevallen van onaangepast rijgedrag, en in 2.663 gevallen ging het om foutparkeren."

Actieplan

De sterke stijging van het aantal vastgestelde overtredingen is het gevolg van een combinatie van factoren, klinkt het bij de politie: "Eén van de punten in ons actieplan is om alle collega's te sensibiliseren om pv's op te stellen voor verkeersveiligheid, en niet alleen de verkeersdienst zelf, en dat werpt zijn vruchten af. We merken ook dat de cijfers hieromtrent stijgen in het dagelijks werk van onze collega's en niet enkel tijdens geplande acties bijvoorbeeld."

"Daarnaast ligt de stijging hoogstwaarschijnlijk ook aan het gedrag van de weggebruikers", gaat de woordvoerster verder. "Dat kunnen we niet met volle zekerheid zeggen, aangezien er wetenschappelijk onderzoek nodig is om dit aan te tonen, maar wij vermoeden wel dat er tijdens de lockdown meer sprake was van onaangepast rijgedrag."

Intussen is de politie Brussel Noord begin juni opnieuw gestart met het organiseren van BOB-acties om alcohol en drugs aan het stuur tegen te gaan.

"Sinds begin juni kon de horeca weer heropenen, maar met de zomervakantie en het coronavirus dat veel mensen in het land houdt, zullen mensen vermoedelijk meer geneigd zijn te rijden onder invloed", aldus nog woordvoerster Amal Ihkan. "Deze verkeersacties zullen gedurende de hele zomer wekelijks worden georganiseerd op het grondgebied van onze politiezone."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?