Politie en De Lijn houden vrijdag rekening met stakingen

© De Lijn
| Bij de lijn wordt hinder verwacht.

Als afsluiting van een nationale actieweek plannen de vakbonden vrijdag verschillende acties doorheen het hele land. De impact in Brussel zal naar verwachting beperkt blijven, enkel De Lijn en de politie voorspellen wel hinder. Daarnaast zullen de drie grote vakbonden om 11 uur samenkomen voor het hoofdkantoor van werkgeversorganisatie VBO in Brussel.

Onder meer in Luik en Charleroi zijn 24-uursstakingen aangekondigd voor vrijdag. In Brussel bereiden de drie grote vakbonden ook acties voor, maar die zullen minder ingrijpend zijn. "Wij vragen aandacht voor thema’s als werkomstandigheden, de zware beroependiscussie, loopbaanduur en koopkracht", aldus Estelle Ceulemans, algemeen secretaris van socialistische vakbond ABVV Brussel. "We zullen dat vooral doen in de vorm van sensibiliseringsacties, niet door stakings- of piketacties."

Ook het christelijke ACV verwacht een beperkte impact van de acties in Brussel. Buiten de samenkomst van alle vakbonden voor het hoofdkantoor van werkgeversorganisatie VBO in Brussel, plant de liberale bond ACLVB geen acties. "Wij hadden op dezelfde dag al een nationaal congres op de Heizel vastgelegd", vertelt communicatieverantwoordelijke Dirk Mertens.

"Onze vertegenwoordigers kunnen kiezen of ze op het congres of aan het VBO aanwezig zullen zijn. We steunen de oproep van ABVV-voorzitter Vertenueil tot verrassingsacties niet. Wij zetten meer in op sensibilisering."

Openbaar vervoer

In de publieke sector zal waarschijnlijk bij De Lijn en de politie actiegevoerd worden. "We kunnen pas op de ochtend zelf zien wie wel of niet staakt, maar we verwachten zeker gevolgen voor de dienstverlening", zegt woordvoerder Tom Van der Vreken. "We zullen onze website de hele dag updaten en we raden reizigers dan ook zeker aan ze in de gaten te houden voor ze vertrekken."

Reizigers die gebruik willen maken van de MIVB hoeven zich geen zorgen te maken, volgens woordvoerder Guy Sablon: "Wij hebben geen weet van acties. Tenzij er een manifestatie van anderen de weg verspert, gaan wij uit van een normale dienstverlening."

Politie wel, reinigingsdiensten niet

De politie heeft een stakingsactie aangekondigd voor vrijdag én donderdag, maar de daaraan gekoppelde manifestatie in Waver gaat niet door. De acties van de politie staan los van de acties in andere sectoren. Bovendien hadden de vakbonden woensdag een positief eerste gesprek met de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem.

"We zullen nog altijd verschillende symbolische piketacties houden", zegt Carlo Medo van politievakbond NSPV. Volgens Medo zullen er geen gevolgen zijn voor de Europese top die donderdag en vrijdag in Brussel plaatsvindt. Eerder was wel opgeroepen tot acties tegen de top door de politievakbonden ACV, ACOD en NSPV.

Ook de afvalophaling door Net Brussel zou moeten verlopen als op andere dagen. "Het is natuurlijk een beslissing van het personeel zelf om te staken, maar voorlopig weten wij van niets", zegt woordvoerder Etienne Cornesse van Net Brussel. Vakbondsafgevaardigde Michel Piersoul verwacht ook geen gezamenlijke stakingsactie.

20180111 politie patrouille veiligheid 1380px
© Photonews
| De politie zal samenkomen aan het Rijksadministratief Centrum.

Werkgeversorganisatie

De samenkomst van de vakbonden voor het hoofdkantoor van werkgeversorganisatie VBO in de Ravensteinstraat, naast de Kunstberg, zal samen met de samenkomst van de politie voor het Rijksadministratief Centrum in de Koningsstraat de meest zichtbare actie in Brussel zijn. De drie vakbonden hebben aan het VBO afgesproken om zo "de toenemende achteruitgang van de werkomstandigheden aan te klagen en de werkgevers voor hun verantwoordelijkheden te plaatsen", zo klinkt het in hun pamflet.

"Onze vorige regering stond te dicht bij de werkgevers", vindt Ceulemans van ABVV. "Het is tijd dat er weer naar de stem van het volk geluisterd wordt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?