Politie organiseert opnieuw 'weekend zonder alcohol achter het stuur'

BOB alcoholcontroles in aanwezigheid van Staatssecretaris Bianca Debaets BOB alcoholcontroles in aanwezigheid van Staatssecretaris Bianca Debaets
© PhotoNews
| BOB alcoholcontroles
© PhotoNews
| BOB alcoholcontroles

Van vrijdagavond 18 uur tot maandagochtend 6 uur organiseren de federale en de lokale politie opnieuw een "weekend zonder alcohol achter het stuur". Bedoeling van de aangekondigde actie is niet "om zoveel mogelijk onverantwoordelijke bestuurders te beboeten, maar om iedereen bewust te maken van het gevaar van rijden onder invloed", luidt het.

De politie wijst op mogelijke alternatieven, zoals een Bob aanduiden, met taxi of openbaar vervoer reizen, of ter plaatse overnachten. "Die keuzes moeten voor iedereen gewoontes worden", aldus de politie. Bij de vorige editie van het "weekend zonder alcohol achter het stuur", in juni vorig jaar, hadden 618 bestuurders, of 1,67 procent, te veel gedronken. Zo'n 37.000 bestuurders moesten toen blazen.

De tendens is dalend, maar toch is er nog werk aan de winkel. In 2018 werden 4.710 letselongevallen en ongevallen met dodelijke afloop geregistreerd waarbij een bestuurder onder invloed van alcohol betrokken was. Dat was een verhoging tegenover 2017. De cijfers voor 2019 zijn nog niet volledig, maar uit de eerste indicaties blijkt dat er nog heel wat moet gebeuren om de mentaliteit van de bestuurders te veranderen.

De negende editie van het "weekend zonder alcohol achter het stuur" valt in de wintercampagne van BOB die loopt sinds 29 november 2019 en nog duurt tot en met 3 februari. De federale wegpolitie en 108 zones van de lokale politie zullen over het hele land bestuurders aan alcoholtests onderwerpen. De 'zomereditie' dit jaar vindt plaats van 19 juni tot 22 juni.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?