De fietsbrigade van de politie controleert het verplichte dragen van een mondmasker in de voetgangerszone in Brussel-Stad

Politie treedt op tegen rodeofietsers: ‘Soms laten we banden halfleeg’

EDB
© BRUZZ
26/06/2021

Bovenop de strijd tegen rodeorijders en voorbijrazende motorrijders, zet politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene zich voortaan ook in tegen de overlast die fietsrodeo’s met zich meebrengen. Vooral in de voetgangerszone moeten de bikers van de politiezone af en toe optreden.

Wie regelmatig door de voetgangerszone wandelt, heeft hen wellicht al eens gezien: de jonge mensen die met hun fiets circuswaardige kunstjes en andere acrobatische toeren uithalen. Niet iedereen stelt de wheelies en andere trucjes echter op prijs. Omdat de zogenaamde ‘rodeofietsers’ soms de veiligheid van andere gebruikers van de voetgangerszone in gevaar brengen, treedt politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene op.

“Het zijn vooral onze fietsagenten, de bikers, die zich hiermee bezighouden,” vertelt Ilse Van de Keere, woordvoerster van politiezone, bij BRUZZ. “Meestal volstaat het een opmerking te maken tegenover deze fietsers. Maar soms werkt dat niet, en herbeginnen ze meteen.”

“In dat geval – maar het is een hoogst uitzonderlijke maatregel – laten we soms de banden van hun fietsen halfleeg. Er zit dan nog net voldoende lucht in om naar huis te kunnen fietsen, maar niet voldoende meer om nog allerlei acrobatieën uit te halen,” klinkt het. Van de Keere benadrukt dat de fietsen in dat geval niet beschadigd worden: het ventiel van de fietsbanden wordt even opengedraaid zonder permanente schade aan te richten.

"We steken de banden dus niet kapot."

Fietsflik David Stevens

David Stevens, chef van de fietsbrigade van de politie in Brussel-centrum

In tegenstelling tot de rodeorijders waarbij het voertuig in beslag kan worden genomen, worden fietsen niet afgenomen. Of er boetes volgen, hangt af van de overtreding, aldus Van de Keere. “De maatregel waarbij we de lucht uit de banden laten is uitzonderlijk en dient enkel om het gedrag te laten stoppen en duidelijk te maken dat we in de voetgangerszone ook de veiligheid van andere gebruikers moeten respecteren.”

Ontgoocheling

“Rodeofietsen bestond vroeger niet natuurlijk,” vertelt fietsflik David Stevens. “Maar nu de auto in die omgeving zijn plaats wat kwijtgespeeld is, zien sommige mensen die zone als hun speelterrein. Daarbij brengen ze soms andere weggebruikers in gevaar en dat is niet de bedoeling.”

Stevens vertelt dat de fietsbrigade steevast begint met opmerkingen te maken. “Afhankelijk van wat er gaande is, wordt er soms geverbaliseerd. Pas bij herhaaldelijke baldadigheden, neemt de fietsbrigade contact op met de officier die verantwoordelijk is en zullen ze de lucht uit de banden halen. Ze steken de banden dus niet kapot.”

Ook Stevens benadrukt dat die maatregel nog niet vaak toegepast werd. “Het gaat zeker niet om tientallen keren. De laatste maanden hebben we die maatregel slechts een aantal keer moeten toepassen.”

Wat volgt bij de fietser, is vaak ontgoocheling. “Dat is natuurlijk niet plezant, maar we zien dat op dat moment het besef plots intreedt,” aldus Stevens. “Met platte banden kunstjes uithalen zou de velgen immers beschadigen. Op die manier hopen we een gedragswijziging te bekomen. We willen dat de voetgangerszone voor iedereen leefbaar is.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni